Столичният общински съвет гласува облекчения за таксиметровите шофьори

В десетката ТОП новина

Столичният общински съвет ще гласува днес облекчения за таксиметровите шофьори в София заради кризата, причинена от Covid-19. От 1 юли до края на януари 2021 година те ще бъдат освободени от такси за внасяне на данъка към общината, който е в размер 850 лева.

По предварителни изчисления с тези облекчения в бюджета на общината няма да постъпят около 250 000 лева, обясни общинският съветник Зафир Зарков:

„С това наше решение всъщност се премахва тази допълнителна тежест към тях, а на тях ще им позволи да заплащат такъв период, за какъвто смятат, че имат финансовата възможност.“

Зафир Зарков, СОС

Столичният общински съвет ще обсъди разширяването на пешеходната зона в центъра на София. Предвижда се улица „Съборна“ да бъде освободена от коли, допълва Зафир Зарков:

„Имаме пълно единомислие в общинския съвет относно улица „Съборна“ и превръщането ѝ в пешеходна с изключение на един малък участък, което ще позволи на практика от градската градина до Южния парк да имаме едно безконфликтно пешеходно трасе с изключение на няколко кръстовища“.

Председателят на съюз „Такси“ Кирил Ризов припомни в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ трите искания на сектора, предвид кризата с Covid-19 – държавата да удължи всяко разрешително за извършване на таксиметрова дейност, Законът за автомобилните превози да не бъде променян що се касае до такситата, а алтернативният данък, който плащат таксиджиите предварително всяка година, да бъде намален за 2021 на 300 лв.

„По всички тези направление се проведоха необходимите разговори. След това минаха всички наши искания през съответните комисии в НС и СОС. Това, което говорим, касае цялата страна и всички общински съвети. Това, което поискахме – да се удължи срокът на разрешителното, срещна юридически проблем – нямаше корелация между Закона за общините в частта за данъците и Закона за извънредното положение. Не можахме да получим т.н. удължаване…. Днес в СОС, а скоро и в останалите общини ще бъде гласувано решение за таксите, свързани с издаване на разрешителното и съответните стикери“.

За алтернативния данък за 2021-ва година обаче таксиджиите са срещнали разбиране.

„Имаме разбиране от страна на Столичния общински съвет, че 850 лв. (колкото е в момента размерът за София – б.р.) няма да бъде, но и нашето искане от 300 лева вероятно няма да го бъде. Като дойде септември-октомври и почнем да говорим по тематиката, тогава ще разберем как точно стоят нещата и колко бъде намален“.

Без повишаване на тарифите в София

„Това точно в най-скоро време няма да го бъде предвид на това, че очакваме 31 октомври да стане краен срок за определяне на минималните и максималните тарифи по закона за автомобилните превози през общинските съвети. Както столичният, така и другите общински съвети в страната трябва да се изкажат по въпроса колко точно ще бъде за следващия период“.

Това означава, че до октомври няма да има увеличаване на максималните и минималните тарифи, обясни той.

Очаква се тази година да приключат и преговорите за първоначалната такса. Очакванията са тя да е 3 пъти размера на минималната такса (и в София да стане 2,31 лв). Целта е и късите курсове да бъдат рентабилни.

След въвеждането на извънредното положение, оборотите на такситата са паднали до 20% от стойностите преди 13 март. След отпадането му обаче все още не могат да достигнат до 50% от предишните стойности.

За противоепидемичните мерки

„В такситата се спазва всичко, което произтича от Закона за мерките. Задължителен атрибут е маската и дезинфекцията в купето“, заяви той и допълни, че контролните органи на пътя имат право да санкционират с 300 лв този, който не носи маска – шофьор или клиент. Има глобени и от двете страни. В такситата от големите компании има разделителни прегради между предната и задната седалка. Ако клиентът извиква такси и види, че шофьорът е без маска, може ли да откаже таксито.

Таксиметрови шофьори с положителни проби

„Аз съм известен за един случай със сигурност в столицата“, каза Ризов.