Кога и как можем да се откажем от пътуване, без да загубим пари

В десетката ТОП новина

Раздвижване при търсенето на почивки и екскурзии отчитат туроператори, макар и все още плахи. За потребителите остава въпросът как да се застраховат, че няма да изгубят парите си в случай на нови мерки, свързани с коронавируса и забрана за пътувания.

В кои случаи и как можем да се откажем от пътуване, без да загубим пари?

„Имаме резервации, включително и за 2021 година, за Нова година. Към момента се реализира България и Гърция. Има запитвания за Египет, Турция, Италия“, обяви Ирина Найденова, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Всички пътувания се организират и реализират в много къси срокове, тъй като все още няма яснота в условията на коронавирус при какви условия ще се пътува от 15 юли нататък. Найденова подчерта, че взаимоотношенията между туроператора и пътуващите са предмет на договор и в него е описано в кой етап на организиране на пътуването клиентът може да се откажа, без да дължи пари:

„Защита е в клаузите на подписания договор. Организираното пътуване с обща цена има за цел да защити потребителите и да създаде условия, при които туроператорът да анулира пътуване. Всяка извънредна ситуация е предмет на регулиране на взаимоотношенията в тези нови условия от страна на държавата“.

Каква информация е важна за потребителя, преди да се довери на туроператор:

„Че наистина е туроператор и има право да реализира организирани пътувания с обща цена. Всеки да се поинтересува от сроковете, в които трябва да плати депозита, останалата сума, както и правата си при анулиране на пътуването. Сключвайки договора, означава, че информирано е взел решение“.

При покупка на единични услуги като хотелско настаняване или самолетен билет през туроператор важат правилата на хотела или авиокомпанията.

Сключването от клиента на застраховка за отмяна на пътуване би помогнала в случай на обективни причини за невъзможност да се пътува, пояснява Румяна Бетова, изпълнителен директор на една от компаниите, член на Асоциацията на застрахователите. Ето какви случаи обхваща застраховката:

„Внезапно заболяване. Форсмажорни обстоятелства – събития с жилището на пътуващия. Смърт на близък“.

„Страх от пътуване не е сред уважителните причини за анулиране на пътуване“, обърна внимание Ирина Найденова.

Сключването на застраховка „помощ“ при пътуване може да спести доста допълнителни разходи, каза Бетова и уточни, че няма 100% формула за застраховане и предвиждане на всички обстоятелства.