Министър Ананиев приел да се удължат ТЕЛК решенията до 30 септември

ВАЖНО На доктор ТОП новина

До 30 септември се удължава срокът на валидност на ТЕЛК решенията след изтичане на извънредната епидемична обстановка на 30 юни. За това се договориха майки от гражданската инициатива „Системата ни убива“ и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Аргументът на майките е, че за да подготвят нужните документи за явяване пред комисиите, се налага хората с тежки заболявания да посетят редица здравни заведенияи така се увеличава рискът от заразяване с Covid-19.

До разговора с Кирил Ананиев се стигна, след като майки пресрещнаха министъра на здравеопазването пред работното му място.

Венелина Казанджиева от инициативата обясни:

„Хората ще бъдат защитени, ще имат избор, който иска може да се явява на ТЕЛК, както беше по време на извънредното положение, ще си поеме риска, но няма да бъдат принудени да отделят по 50 часа онкоболните, за да си подготвят документацията“.

По-рано пред програма „Хоризонт“ на БНР Вера Иванова от „Системата ни убива“ каза:

„Проблемът не е в комисията на ТЕЛК, а в подготовката на документите. Ние имаме един отговор от министър Ананиев, че ТЕЛК-ът е по документи, да, но тези документи не са шофьорска книжка. Това са  десетки изследвания по различни болници, където има най-голяма опасност от заразата Covid-19. С подпис удължиха шест месеца, но ТЕЛК-овите решения – не. Ние питаме защо“.