Германският първи дипломат идва в София

В десетката Европа и Светът Политика ТОП новина

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас пристига на посещение у нас. Първият дипломат на федералната република ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Германският външен министър е първият топ дипломат, който пристига на посещение у нас след отхлабването на ограничителните мерки срещу коронавируса.

Преди да пристигне у нас Хайко Маас беше на посещение в Полша, където разговаря с външния министър Яцек Чапутович.

Както и във Варшава, в разговорите и срещите на германския външен министър в София се очаква да се съсредоточат върху икономическото възстановяване след коронакризата, отварянето на границите и помощта за съседните на Европейския съюз държави.

Министрите Маас и Чапутович - 16 юни 2020 г.

Министрите Маас и Чапутович – 16 юни 2020 г.

Посещението на Хайко Маас идва само ден преди видеоконферентната среща на върха на европейските лидери, която ще бъде посветена на икономическото възстановяване на блока.

Очаква се лидерите да представят първите си позиции по предложението на Европейската комисия от 27 май за създаването на фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро и актуализирания вариант на многогодишната финансова рамка на Евросъюза.

Очертават се тежки преговори, а страните-членки са разделени на лагери – пестеливите държави, които са против даването на безвъзмездна помощ и европейският юг, който подкрепя предоставяне  на грантове за възстановяване на икономиката след няколкомесечната Covid-карантина.

На срещата на европейските лидери обаче не се очаква пробив в преговорите.

Посещението на Хайко Маас идва и малко преди Германия да поеме ротационното 6-месечно председателство на Съвета на Европейския съюз в началото на юли.