Почина академик Стефан Воденичаров

ТОП новина

На 75-годишна възраст почина академик Стефан Воденичаров.

Той е познат като Председател на БАН в периода 2012 – 2016 г., Министър на образованието и науката (2013 г.), Директор на Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика към БАН (2007 – 2012 г.), Председател на Общото събрание на БАН (2008 – 2012 г.).

В  началото на тази година той оглави инициативата “Единение“, която обединява български учени. В отвореното си писмо към политиците и нацията, от инициативата заявиха, че “ Обществото е в дълбока криза, нацията се разпада и е сред най-бързо изчезващите в света“. Тогава академик Стефан Воденичаров коментира:

„Мисля си, че политическото противопоставяне ще си съществува, защото всяка партия си има собствени цели, но нещата толкова са назрели, че някои, които са по-мъдри политици, ще разберат, че ако седнат заедно да помислят за българските граждани, ще спечелят много повече тяхното доверие. Защото всичките тези реформи ще бъдат с много неприемливи мерки за голяма част от хората. Те трябва да бъдат извършени от цялото общество“.

Акад. Воденичаров е участвал в редица експертни органи в България и чужбина, през годините е получил голям брой отличия и награди.

Има висше образование за машинен инженер от ТУ в София (1968) със специалност „Технология на металите“. След защита на дисертация е удостоен с научна степен кандидат на техническите науки (днес: доктор) през 1974 г. и доктор на техническите науки през 1998 г. Става доцент през 1989 и професор през 1991 г. Избран е в БАН за член-кореспондент на 4 август 2004 и за академик на 11 октомври 2012 г. От 1969 г. работи в Института по металознание при БАН. Бил е негов заместник-директор 4 мандата; директор на института е от края на 2007 г. Избран е за председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

След като на 28 януари 2013 г. Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е предложен за министър. На 6 февруари 2013 г. полага клетва в Народното събрание като министър на образованието, младежта и науката. Заявява, че няма да напусне БАН като неин председател, въпреки това, а ще бъде в неплатен отпуск.

Поклонението ще се състои на 11 юни – четвъртък, в Големия салон на БАН от 11.00 ч.

„Бог да прости академик Стефан Воденичаров. Изказвам най-искрените си съболезнования към семейството и близките му“, написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалните мрежи.

Държавният глава Румен Радев също изказа съболезнования на семейството и близките на академик Стефан Воденичаров

„С дълбока тъга се разделяме с едно от утвърдените и уважавани имена в българската наука – изследовател с безспорен авторитет, носител на множество престижни български и международни отличия“. Това се казва в съболезнователното писмо на президента Румен Радев до семейството и близките на академик Стефан Воденичаров по повод неговата кончина. Държавният глава припомня, че академик Воденичаров отдаде житейския си и професионален път на дългогодишна работа в Института по металознание на БАН, както и на множество експертни и граждански каузи от важно значение за бъдещето на нашата нация. Няма да бъде забравен и изключителният принос на академик Воденичаров като председател на Българската академия на науките.

„Ще запомним академик Воденичаров като далновиден и всеотдаен човек, посветил се с цялото си сърце на развитието на науката и благоденствието на българския народ“, се казва още в съболезнователното писмо на президента.