Медицински специалисти протестират в подкрепа на Мая Илиева

В десетката На доктор ТОП новина

Медицински сестри от Синдиката на медицинските специалисти протестират пред многопрофилната болница по белодробни болести „Света София“ заради репресиите и уволненията на техни колеги от страната. Конкретният повод за протеста е, че в края на миналата седмица ръководството на белодробната болница не продължи договора за работа на председателката на синдиката медицинската сестра Мая Илиева.

Подкрепящите я колеги, които организираха и подписка в нейна защита, заявиха:

“Конфликтът е между т.н. медицински специалисти и между управителите на болницата, които много твърдо застават срещу исканията на нашите колежки за реформа в здравеопазването. Тук съм, за да подкрепя Мая, защото тя е нашият лидер, тя се бори за правата на нашето съсловие, което е омерзено и всички работодатели, които се опитват по този начин да отстранят хората, които се борят за нашите права. Мисля, че не е разумно, защото проблемите в здравеопазването са много, те са наболели и трябва да се решават“.

Мая Илиева заяви, че е съкратен щатът на колежката ѝ синдикален лидер на многопрофилната болница в Стара Загора. Според Илиева причината отново е синдикалната дейност за по-добри условия на труд и по-добро заплащане.

Медицинските специалисти организираха пърформанс пред болницата като разиграха сцена как не трябва да се извършват кражби в здравната система.