Румен Гечев: България няма идея какво ще прави с парите от ЕК

В десетката ТОП новина

„Правителството няма разработена стратегия в краткосрочен и средносрочен план какво прави България“. Това каза пред БНР депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев. Според него дори и да получи средства от Европейската комисия, България няма идея какво ще прави, тъй като „се работи от днес за утре“.

Депутатът обвини управляващите, че проектите с европейски средства се печелят от близки до властта компании, заради което има борба в олигархичните структури:

„Европейските програми бяха истински златен дъжд за премиера и министрите. Колкото и свенлива да е прокуратурата, непрекъснато от разни министерства всеки ден излизат, меко казано, смущаващи неща за начина, по който се разпределят европейските и нашите бюджетни пари“.

Във връзка с акцията на прокуратурата и арестите на бизнесмени, Гечев коментира, че става дума за преразпределение на активите, които са изграждани законно или незаконно, което трябва да реши съдът, но според него в това е участвала и управляващата върхушка.

Снимката с написани на ръка имена и суми срещу тях, разпространена от Специализираната прокуратура, Румен Гечев определи като „нещо, което служи за развеселяване, а не документ, който да се ползва в юридически процеси“.

„Управлението установи, че 700 млн. лв. не са влезли в бюджета от хазарта. Тук трябваше да има шумно щракане на белезници на най-високо ниво“, коментира депутатът от БСП и призова главният прокурор да види какво се е случвало и да се направи пълно разследване, като „ежедневно да се докладва на българското общество как така самозабравили се политици са похарчили едни 700 млн. лв., които сега са нужни в тази криза“.

Главна прокуратура да ни покаже резултати! Да се вземат в ръце, защото искаме докрай разследвания с резултати. Ясно е, че ги няма 700 млн. лева. Няма никакво съмнение, че за да си затвори очите държавата – с нейните министри и премиера, те няма как, предполага се, да не са крали заедно с крадеца. А мястото на крадците е определено в Конституцията и законите“, заяви Гечев.

Според него, за да не се краде в държавата е необходимо да влезе в задълженията си съдебната система и да има смяна на управляващата структура, както решат избирателите на изборите.

В предаването „Неделя 150“ проф. Гечев коментира създаването на „Държавна петролна компания“:

„Идеята на пръв поглед изглежда добре, но има много въпросителни и рискове“.

По думите му, ако броят на държавните бензиностанции е малък, те няма да могат да влияят на цените на пазара:

„Ако са 3% или 5% от пазара, по никакъв начин няма да могат да влияят. Трябва да предлагат 25% от горивата на пазара, което предполага няколкостотин, многостотин бензиностанции в България. Нямаме никакви икономически разчети колко ще се предлага, в кои региони, как ще влияе на цената, как ще повлияе на конкуренцията. Затова е ясно, че става дума за ПР ход в криза, в която се намира правителството„.