Банята в Банкя – архитектурно бижу в стила „Сецесион“

В десетката

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център – едно архитектурно бижу в стила „Сецесион“. Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап.

Историята на сградата ни връща почти век назад във времето. През 1911 г. банята е завършена и отваря врати. Автор на проекта е мюнхенският проф. Карл Хохедер (1854-1917), а ръководител на строежа е българският архитект Нено Нешев. Предприемачи са братя Савови от София и Никола Рангелов, който е родом от Банкя.По уникален начин зданието съчетава няколко стила, като отчетливо преобладава сецесиона, модерен в Европа в началото на XX век. Типични за него са флоралните мотиви, които присъстват както в интериора, така и по фасадата на къпалнята. 

По изящност и разнообразие на балнеопроцедури, банята отговаря на най-високите европейски стандарти по това време. “Симетрична сграда с две крила – мъжко и женско, с колонада отпред, която посреща посетителите. Фоайето е пространство, което би могло да се ползва и за различни мероприятия, като камерни концерти. Освен високата му художествена стойност, то има и много добра акустика.

Уникалността на сградата е, че от една страна е недвижима културна ценност, а от друга страна е първата, най-модерна обществена баня в България и освен баня предлага и различни балнеолечебни процедури”, разказва гл. арх. на Банкя Милена Будинова.

Съдбата на сградата през последните десетилетия обаче никак не е толкова бляскава. През 2001 година банята спира дейността си и започва да се руши. Покривът е почти напълно разрушен, мазилката – съсипана, а помещенията редовно се наводняват. Преди няколко години държавата прехвърли собствеността на общината, която е решена да намери средства за възстановяването ѝ.

Договорът за проекта, който ще върне на банята предишния блясък, е подписан през декември 2017 година. Той е на стойност близо 8 млн. лв., а средствата са осигурени в замяна на учредяване право на строеж на хотел в съседен имот и неговата експлоатация за срок от 35 години.

В замяна инвеститорът плаща 9 млн. лв на общината – целеви средства, необходими за проектиране, авторски контрол и строително-реставрационни дейности. Целта е в максимална степен да се запази автентичният вид на сградата и всеки неин елемент. А както разбираме от арх. Будинова – при строителството ѝ някога не са пестени средства от материали.

Възстановяването на обект с такава висока културна стойност е дълъг и сложен процес, а всяка стъпка се съгласува с Министерство на културата. Резултатът обаче е забележителен – и отвътре, и отвън сградата грее в автентичния си блясък. “Всяко нещо, което може, се оставя в автентичния му вид”, казва зам.-кметът по строителството на община Банкя инж. Николай Димитров.

Към момента остава да бъде довършено централното фоайе. В него греят декоративни фризове под формата на лалета, които първо се изтеглят на ръка с калъпи, а после се позлатяват, за да добият автентичния си вид. Част от тавана на фоайето, също с богата орнаментика и позлата, се реставрира детайл по детайл, разказва още инж. Димитров.