Честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

ТОП новина

Честваме Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост. На този ден отдаваме почит към делото на солунските братя  – светите равноапостоли Кирил и Методий, които са създали нашата азбука.

Тази година заради противоепидемичните мерки празникът е без традиционните многолюдни шествия, съпроводени от венци на благодарност и музика.

В столицата честването на Деня на българската азбука започна с тържествен молебен в катедралата „Свети Александър Невски“. Празничното богослужение беше оглавено от патриарх Неофит. Десетки миряни се стекоха в храма и се помолиха за здраве и благоденствие.

Патриархът отправи молитва за духовния и културен възход на българския народ. В края на богослужението той се обърна към вярващите със слово по повод празника, в което изрази признателност към духовно-просветното и църковно-строителното дело на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Президентът и вицепрезидентът, както и много граждани положиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също поднесе цветя, поздрави за 24 май учителите, които са се справили успешно с онлайн-обучението в извънредната ситуация и каза, че ученици са и писали, че искат да се върнат в училище.

Молебен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отслужи патриарх Неофит.

Българското книжовно дружество и православната ни църква са първите две национални институции, поставили началото на тържественото отбелязване на 24-ти май.

На фона на приглушените чествания председателят на Българската академия на науките академик Юлиан Ревалски призова:

„Нека да си припомним тези, благодарение на които сме се запазили и съществуваме и до днес. Най-важното е да останем верни на техните завети – да пазим чистия български език, който те изковаха за нас, за да ни го завещаят“.

Подвигът на нашите първоучители е събитие, оставило следа в българската история, във Възраждането ни като нация, съхранила род, слово и писменост – с гордост споделиха ученици пред микрофона на БНР:

„Те са създали азбуката, благодарение на което ние сега можем да четем, да пишем“.

„Не можем да говорим без азбука“.

„Народ, който има свой език, който има собствена писменост, е пълноценен“.

Граждани положиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.Актьорът Димитър Маринов също беше пред Националната библиотека.Прояви за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха организирани в цяла България. Въпреки че традиционните ученически шествия бяха отменени заради противоепидемичните мерки, на много места имаше музикални изпълнения на открито

Бургас отбеляза Деня на просветата с камбанен звън и музикални поздрави от солистите на бургаската опера. Пръв прозвуча химна „Върви народе възродени“. При спазване на всички мерки за безопасност празничните прояви в морския град ще продължат през целия ден.

Във Враца на две сцени на открито актьори от местния театър изпълниха популярни български стихотворения, а младежи украсиха с букви „Дърво на азбуката“.

Още преди Освобождението църковният празник на светите братя Кирил и Методий се отбелязва като Ден на просветата, припомня кореспондентът на БНР в региона.

„Този празник е български – нещо свято, ние постоянно използваме нашия език, Кирил и Методий са се потрудили за това. И ние сякаш им благодарим“, сподели пред микрофона на БНР девойка от врачанска гимназия.

Жителите на Бургас поднесоха венци и цветя на паметника в Морската градина.Празничният ден в Габрово започна с тържествен молебен и традиционното литийно шествие, водено от иконата на светите братя Кирил и Методий, което премина по улиците на града и стигна до паметника на благодетеля на новобългарското образование Васил Априлов.

В празничния ден венци и цветя  украсиха паметника на Васил Априлов, по чиято воля и с дарените от него средства е създадено първото светско училище по българските земи. Много млади хора с децата си бяха дошли да почетат 24 май.

Отмяната на традиционното шествие на ученици и учители стана повод за децата и техните преподаватели да потърсят по-различни начини за отбелязване на 24 май. Петокласникът от училище „Ран Босилек“ Алекс Кунев е заснел клип, за да повдигне духа на училищната общност:

„Няма да има тържество и реших да се посъветвам с учителите си да можем да направим някакъв филм с настоящи и бивши ученици на нашето училище, които да кажат за тези години какво им харесва, какво са преживели, да може също на бъдещите първолаци също да им хареса това училище. Защото тези учители, те са много мили и винаги искат да ни научат на всичко, да сме най-знаещи и най-можещи“.

За празника Алекс пожелава на връстниците си:

„Винаги да са борбени и винаги да се стремят към това, което искат. Защото когато се стремят, ще се получи“.

С виртуално празнично шествие, излъчвано във фейсбук страницата на общината и на видеостената на централния площад „Свобода“, Търговище отбеляза 24 май.

Във виртуалната и видео програма училищата  и културните институции от общината представят най-важните си постижения през годината. Публикуват се и празнични послания и поздравления от изявени  общественици, културни и просветни дейци, ученици, спортисти и популярни личности. Екипът на Регионалния исторически музей е подготвил хроника за развитието на светското образование в Търговище.

През деня на фейсбук страницата и видеостената ще се излъчват и музикални и танцови изпълнения на местните художествени състави.

В Благоевград за 24 май, който е и празник на града, венци и цветя бяха поднесени на паметника на светите братя Кирил и Методий в Националната хуманитарна гимназия, която е център на честванията по повод на две исторически годишнини – 140 години от откриването на Солунската мъжка гимназия и 100 години от нейното установяване в Горна Джумая, днешен Благоевград.

За първи път в Сливен от градския часовник в 12.00 часа прозвуча химнът „Върви, народе възродени“ вместо възрожденската песен „Стани, стани юнак балкански“, която обичайно се чува в същия час.

Тази година българските неделни училища зад граница отбелязват 24 май онлайн.

Диана Кимпарес, преподавател в училище „Цар Симеон Велики“ в гръцкия град Дикия, пожела:

„Всички ученици и учители да бъдат мотивирани и изпълнени с много сили по пътя на знанието“.

Училище „Св. св. Кирил и Методий“ в испанския град Тафая също отбелязва празника виртуално, казва Мая Мутафчева, майка на двама от учениците:

„Децата имат стихчета, песнички. Госпожата се свързва и всички заедно ще го отбележат обаче чрез виртуалната класна стая“.