Служител на НСО обвинен, че ръководи групата, причастна към убийството на Марангозова

ТОП новина

Подполковник от Националната служба за охрана е обвинен за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова в столичния квартал „Младост“ миналия октомври, обявиха от прокуратурата. Дългогодишният служител на НСО е обвинен за ръководител на организираната престъпна група, съпричастна към убийството.

Той и още двама души са в ареста. Поръчителят на убийството е напуснал страната през март и се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол.

Основна роля при организацията на убийството е играл подполковникът, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева и даде подробностите за разкритото убийство.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

„По възложена техническа експертиза на иззетия мобилен телефон на служителя от НСО се установява активната му комуникация с действащи магистрати, адвокати, висши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа. С тях са обменяни доклади, документи, постановления на Софийската районна прокуратура, както и номера на преписки и досъдебни производства“, каза тя.

Имена по време на брифинга не бяха съобщени, но за държавния охранител стана ясно, че той е имал логистични функции. Иначе имал отношение към охраната на масови мероприятия с участие на лица, контингент на НСО.

В дома му пък са намерени доказателства за поръчката, свързана със Станка Марангозова. Той е получил поръчката за убийството ѝ и у него е намерена бележка с името ѝ.

Платената цена е 50 000 лева, която групата си e разделила. Държавният охранител е притежавал и техническо средство за подслушване.

У него са открити и номера на преписки по дела, поради което се проверява дали някои от магистратите могат да бъдат обвинени в търговия с влияние заради „уреждане“ на дела, уточни Сийка Милева.

Заради присъствието на офицер в престъпната група разследването е поето от Военната прокуратура.

От НСО обявиха, че на Военно-окръжна прокуратура – София се оказва пълно съдействие по продължаващите действия на разследващите органи.

В изявление до медиите от ръководството на НСО посочват, че очакват да им бъде предоставена информация по случая, за да предприемат действия.