ВАС обяви за нищожна заповед на здравния министър във връзка с карантинните мерки

В десетката

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна заповедта на здравния министър, с която той беше допуснал предварително изпълнение на заповедите си във връзка с карантинните мерки по време на извънредното положение.

Делото е по жалба на мъж, завърнал се от чужбина, който заради 14-дневната карантина не е успял да се върне на работното си място във Великобритания.

Въпросната заповед на министъра допуска изпълнението на няколко други заповеди.

В съда са атакувани части от четири заповеди. Те предвиждат поставянето под карантина на лица, пристигнали в страната от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; както и заповедта за забраната за посещение на паркове и създаването на КПП-та с условия за преминаването им.

Според съдебния състав министърът не е компетентен да се произнася по въпроса дали да има предварително изпълнение на общи административни актове.

„Предварителното им изпълнение е предвидено в Административно-процесуалния кодекс и не зависи от волята на издалия ги административен орган“, пише в определението на съда. То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.