Поетапно отваряне на границите за държави със сходна епидемична обстановка

В десетката

Министерството на туризма води преговори за поетапно отваряне на границите ни за държави с еднаква с нашата епидемична обстановка и здравни мерки. Това каза в Бургас министър Николина Ангелкова.

„Всеки чуждестранен турист ще бъде задължен да подпише декларация за пътуване на собствен риск, която ще освобождава от отговорност хотелиерите“, уточни тя и потвърди, че оптимистичната прогноза е летният туристически сезон да започне на 1-ви юли.

Загубите за туризма тази година ще бъдат големи, но на този етап не могат да бъдат изчислени„, каза министър Ангелкова.

Очаква се Европейският съюз да изготви единни стандарти за пътуване между страните в общността.

Туристите ще бъдат задължени да попълват декларация за пътуване на собствен риск, но нейният окончателен вариант все още не е готов.

Засега няма изготвени указания кой, къде и как ще лекува чуждестранните туристи„, каза директорът на РЗИ в Бургас д-р Георги Паздеров. Едно е сигурно – хотели няма да бъдат затваряни, а дали чуждестранните гости при пристигането си ще се подлагат на тестове, не е ясно.

За туроператорите неизвестните за предстоящия туристически сезон остават„, каза представителят на една от големите фирми Иван Кирязов.

Според Регионалната туристическа камара в Бургас 80% по-малко туристи ще посетят страната ни тази година. Подобно е мнението и на туроператорите.

Хотелиерите от Слънчев бряг поискаха яснота от министъра на туризма по конкретните параметри при които ще работят, хранят и забавляват туристите.

Срещата се състоя днес в курорта. Повечето хотелиери са категорични, че са готови да отворят веднага, но усилията им ще са напразни, ако няма чартърни полети. Въпросите, които поставиха пред министъра на туризма включваха питания кога ще отвори сезонът; Ако някои се разболеят, кой ще се погрижи за тях; какви мерки ще важат за ресторантите и аквапарковете.

Министър Николина Ангелкова посочи:

„На база на всички усилия, които полагаме, и дай Боже, наистина епидемичната обстановка да го позволи, да успеем още от началото на юни месец, особено с тези чуждестранни туристи, които идват с автомобилен транспорт, да ги посрещнем тук, в Слънчев бряг и в другите ни национални курорти“.

Тя изрази още надежда, че с оглед динамичната ситуация 14-дневната карантина може да отпадне и по-рано от 14-ти юни.