Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни

ТОП новина

Преди близо 10 дни анонсирахме варианти за завършване на учебната година, обсъдихме ги, постигнахме солиден консенсус и с учителите, и с родителите, и с щаба (НОЩ – б.р.), че учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити – тези след 7 клас и държавните зрелостни изпити, съобщи днес на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

Няма да има общо удължаване на учебната година. Срочните и годишните оценки ще се оформят по електронен път. 

Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности, което ще бъде вариантът за диференцирано отучване за тези, които не са били ефективно включени или изобщо не са били включени в електронното обучение, допълни министър Вълчев, който подчерта, че няма нужда от общо удължаване на учебната година.

Учениците ще се върнат в класните стаи само за най-важните изпити, като ще бъде създадена специална организация, за да се избегне разпространението на Covid- 19.

Изпитите ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, каза още той. Образователното министерство ще направи препоръка квесторите да не са в рисковите групи, обясни Вълчев:

„Всички изпити се провеждат при спазване на мерките на Министерството на здравеопазването – дезинфекция, използване на лични предпазни средства, отстояние поне метър и половина, влизане без струпване, отваряне на повече от един вход“.

Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителя.

Избрахме учениците да се върнат за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда, за най-чувствителните изпити, посочи министърът.

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни – 12 дни закъснение от първоначално обявените дати. Началото е 9 часа. След седми клас изпитните дати са 15 юни  – по български език и литература и 17 юни  – по математика.

По време на тези изпити от редица дисциплини ще отпадне част от материала  – например от матурата по български език и литература:

„В задължителния Държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Принципът, на който сме стъпили, е  да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение“, обясни министър Вълчев.

Ще отпадне материал и от изпитите по български език и литература и математика след 7-ми клас, каза още просветният министър:

„По български език и литература няма да се включват въпроси, най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков…По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства“.

Ще бъде създадена организация за деца, които са под карантина и не могат да се явят на изпит на уречените дати, както се е случвало и в предишни години  – например с деца, които са заразени с шарка или са претърпели спешни операции.

Министър Вълчев потвърди, че националното външно оценяване след 4-и и 10-и клас няма да се провежда.

Красимир Вълчев

Свидетелствата за завършване на училищно образование ще се забавят само с 4 дни, което ще позволи кандидатстването във висшите училища в страната и в чужбина, увери Вълчев. Предвидена е и втора възможна за сесия  – на 27 и 28 август.

Възможно е част от сесиите в някои висши учебни заведения да бъдат отложени за кратко, както и практическите занимания, съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

Също така е възможно в някои от висшите учебни заведения да се влиза само с оценката от зрелостния изпит, въпреки че има специалности – например медицина, към които има много голям интерес и кандидатите трябва да бъдат преминат присъствен изпит, заяви още просветния министър.

Засега е рано да се мисли за връщането на деца в детските градини, каза още министър Вълчев.

“Към настоящия момент считаме, че рискът от ежедневно, многочасово взаимодействие на множество деца в група е голям. Ако коефициентът на заразяване до момента е до 1,5, той може в една такава група да бъде над 10“, аргументира се Вълчев и допълни:

“Нашите проучвания показват, непредставителни проучвания, че между 30 и 40% от родителите биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но дори този процент означава между 70 и 85 хил. деца, които ежедневно се водят до детската градина от родителите и взаимодействат в група, дори тези групи да са до 10 деца“.

“Считаме, че тази и следващата седмица тези мерки не трябва да се предприемат, но решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ в зависимост от епидемичната ситуация“.

Училищата в София са готови за изпитите

Няма притеснения сред директорите на училища в София относно безопасното провеждане на изпитите след 7-и и след 12-и клас през юни от гледна точка на рисковете от разпространение на коронавирус. Указания в тази посока от просветното министерство все още не са спуснати, но учебните заведения вече се подготвят за изпитите, в тях има и достатъчно количество дезинфектанти.

Училищата имат планове за осигуряване на дистанция между учениците както в класните стаи по време на изпитите, както и в училищните дворове преди провеждането им.