Правителството представя проектозакона за отмяна на извънредното положение

ТОП новина

Очаква се правителството да представи проектозакона, с който ще се отмени извънредното положение и ще продължи действието на различни здравни, икономически и социални мерки.

Проектозаконът за отмяна на извънредното положение ще е готов днес, обяви на брифинг вчера премиерът Бойко Борисов:

„Думата извънредно положение създава допълнителен стрес.“

И обясни, че проектът на закон може да бъде окачествен като „санитарно извънредно положение“. Той ще продължи действието на различни приети и работещи мерки, които предвиждат права:

„Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерки. Куп неща, които със сигурност след 13 май ще останат. Но да останат в общ закон.“

Всички ограничения, които ще съпътстват ежедневието на гражданите ще се регулират на база на препоръки на Националния оперативен щаб, по Закона за здравето и със заповеди на министъра на здравеопазването.

След като бъде одобрен от правителството, проектозаконът трябва да бъде внесен в Народното събрание. Очаква се парламентът да се събере и да заседава още тази седмица, за да гласува новата законодателна рамка, с която автоматично да бъде отменено извънредното положение.