Общо 1588 случая на Covid-19 у нас, щабът спира брифингите

ТОП новина

За последното денонощие са установени 47 нови случая на коронавирус у нас – общият брой на заразените е 1588 (увеличение 3%). Активните случаи са 1232. Това съобщи днес доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.

От днес щабът за борба с разпространението на коронавируса прекратява редовните си сутрешни брифинги в досегашния си вид. Информация и нови данни за развитието на Covid-19 у нас ще дава доц. Димов.

За последното денонощие са изследвани 1126 проби или 47 636 изследвани лица – 6805 на 1 млн. население.

Мотивът за това е, че българското общество е достатъчно добре информирано за всички особености около коронавируса.

Починалите за последните 24 часа са трима. Един в Смолян – мъж на 64 г. с придружаващи заболявания и два случая от МБАЛ Сливен – мъж на 65 г. с белодробно онкологично заболяване и първи случай на починал лекар – жена на 43 г. от МБАЛ Сливен.

Има и нова област, поразена от заразата – Разград, с един случай на Covid-19.

Излекуваните за последните 24 часа са 11, а общо до момента – 287.

От 47-те нови случая шест са в София, Видин – 22, Благоевград – 5, Плевен – 3, Кюстендил – 2, Перник – 2, Пловдив, Пазарджик, Враца, Разград, Смолян, Сливен и Ямбол – по един.

Установени са пет нови случая на деца между 2 и 16 години – Благоевград – 3, Видин – 1 и Враца -1.

Медицински персонал – 4 нови случая – в „Пирогов“ и в Плевен в отделението по хемодиализа.

Три сценария разглежда международната научна общественост във връзка с коронавируса, посочи доц. Димо Димов.

Като първи сценарий се разглежда серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до 2 години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. – типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3 – т.нар. бавно изгаряне на причинителя, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел. Независимо от сценария, който следва тази пандемия, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота, изтъкна доц. Димов.