Великобритания: „Кобра“ обсъжда карантината, Джонсън остава в интензивното

Европа и Светът

Във Великобритания министрите ще обсъдят състоянието на карантината, за да преценят дали ограниченията на свободата на движение на хората да продължат. Заразеният с коронавирус премиер Борис Джонсън прекара трета нощ в интензивно отделение.

Правителственият комитет „Кобра“ за кризисни ситуации ще проучи предоставените сведения от учените за ефекта от наложените строги мерки на 23 март. На срещата ще присъстват и лидери на отделните части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Така правителството ще спази обещанието си да преразгледа карантината три седмици след обявяването ѝ, но в отсъствието на болния премиер не се очаква да бъде взето незабавно решение. Очакванията все пак са, че мерките за социално дистанциране и ограничения за излизане от домовете ще останат в сила поне до края на април.

Властите са изправени пред сериозен проблем, защото е вероятно много хора да игнорират призивите за оставане вкъщи за Великденските празници, тъй като прогнозата е за прекрасно пролетно време с температури от порядъка на 25 градуса.

„Таймс“ пише тази сутрин, че лидерите в целия политически спектър подготвят масирана кампания в убеждаване на хората да не излизат точно сега, когато се очаква пандемията да достигне своя пик. Броят на жертвите се покачва и след рекордните 938 случая вчера достигна 7 097 души.