Мобилна апликация събира в национална система информация за Covid-19

ТОП новина

„Мобилна апликация ще помага на гражданите проактивно да информират за текущото си здравно състояние и в същото време да има проактивна страна и от държавата, ако се налага“. Това каза на брифинг в Министерския съвет Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“ при представяне на национална информационна система за борба с Covid-19. Разработеният софтуер и труда на разработчиците са дарени безвъзмездно. Използван е софтуер за анализи, който е използван в мобилните апликации в Сингапур, Италия, Южна Корея и Тайван.

Всички мобилни компании в България ще таксуват мобилната апликация 1 лев.

Даването на личните данни е изцяло на доброволен принцип. 

Филипов посочи, че системата има централен регистър, който събира информацията и я изпраща на всички държавни органи. Тя е е изградена за 10 дни.

„В първите 48 часа е въведен рагистърът на всички карантинирани лица и всички заболели и информацията по автоматизиран път достигна до органите на МВР, които осъществяват контрол на карантинираните лица. В системата има интеграции с личните лекари, общините, РЗИ, службите на МВР, „Гранична полиция“ и пожарната, също и с доброволците“.

В системата ще се въвеждат лични данни – ЕГН, а софтуерът прави разпознаване за пол и възраст, въвеждат се хронични заболявания на лицето, ако има такива. Тези данни се предават на Министерството на здравеопазването.

„Потребителят може да дава симптоми, примерно – нямам температура, имам суха кашлица, трудност при дишането – имам, постоянна болка – няма, посиняване на устните – няма, гадене – няма, няма виене на свят. Съответно подава информацията към Националния оперативен щаб. По-късно през деня може да пусне пак такива данни“. На по-късен етап споделената информация ще стига и до личния лекар.

„Автоматично и личният му лекар може първо да се свърже с него и да верифицира каква е ситуацията“.

Ако се сподели и местоположението, властите ще могат да реагират и ако се наложи постъпване в болница, ако човек влоши състоянието си, ще бъде насочен към най-близката, в която има места. В несподелената част от платформата институциите ще вкарват информация, която ще обменят в реално време.

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че работата с лични данни ще се извършва от тези, които са имали право за това и досега – Националният системен интегратор, МВР и РЗИ. „Няма други, намо нови“, категоричен беше той.

Пламен Цеков от една от фирмите, разработвали приложението, заяви, че мобилната апликация всеки може да свали доброволно на личния си телефон:

„Да споделя своя здравен статус със здравните власти, да достига до личния му лекар. Приложението събира и геоданни, за да може Националният оперативен щаб на база на разработената националната оперативна система да прави анализи къде могат да бъдат обслужени хората, ако се превърнат в пациенти“.

Информацията за разпространението на Covid-19 и информация за преболедувалите го ще помогне за вземане на напълно обосновани решения как да бъдат разхлабени мерките в България, заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той уточни, че освен доброволната част от платформата, въвеждана от гражданите, има и административна част, в която ще бъдат въвеждани данни за регистрирани случаи на заразени, данни за починали, както и данни за изписани пациенти.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че чрез това приложение може да бъде облекчена работата на граничните полицаи, защото, ако при влизане в страната още на границата гражданинът си въведе данните, след 14 дни ще получи съобщение за изтеклата му карантина.

По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев осигуряването на връзка между отделните институции е много важна, за да бъдат правени бързи и по-пълни анализи.

„До месец ноември сме си поставили цел да бъдем готови с електронното здравеопазване“, посочи отново Ананиев.

Целия брифинг можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: БГНЕС