МВР представи бланка за придвижване през КПП-тата в областните градове

ТОП новина

Министерството на вътрешните работи разработи формуляр на бланка, която да улесни гражданите за придвижване през контролно – пропускателните пунктове в областните градове.

Мярката цели да се избегнат струпвания и опашки за смяна на адрес и отразяването му в личните карти.

Министър Младен Маринов, който инспектира мерките в столичния квартал „Факултета“, обясни:

„Искам да обясня на гражданите, че ако в момента адресът, на който живеят, те по една или друга причина не са си го упоменали в общината, в тази ситуация това не е необходимо да се прави. Достатъчно е в декларацията, която ние сме пуснали, да се попълни адресът, в който те живеят, за да е основание пред органите на реда да ги допуснат до вкъщи. Декларацията е достъпна до всички през сайта на Министерството на вътрешните работи. Включително и полицейските служители, които са на КПП-ата, ще имат празни бланки от тази декларация – ако някой няма в себе си, да я попълни“.

Маринов допълни, че за момента декларацията важи само за областните градове:

„За всеки, който напуска населеното място. Мярката в момента важи за областните центрове, тъй като това са големи градове. Все още не е приложена към малките населени места. Важи обаче за тях хипотезата, ако тръгнат да отиват в областния град – трябва да имат основателна причина. В декларацията е предвидена хипотеза, освен работа за закупуване на лекарства и посещение на лекар и други причини, които налагат да посетят това место.

Днес на КПП-тата е имало напрежение, допълни министърът.

В същото време от ведомството обясниха, че има масово случаи на хора, които се събират на големи групи извън София заради мерките.

„Наблюдаваме друга тенденция – да излизат извън София да се събират по околностите извън Околовръстното. Въпреки, че кметът спря транспорта, спряхме лифтовете, сложихме контролни пунктове, сами разбирате, че милион и половина град няма как, ако всеки един не вземе насериозно нещата няма как да бъде спазена тази мярка“.

Над 7 000 души са поставени под карантина у нас заради коронавируса обясни Маринов.

До момента са образувани 60 досъдебни производства за нарушаване на наложената изолация на хора. 

От полунощ влизането и излизането на граждани от големите градове се допуска само при необходимост – работа в друго населено място, здравословни причини или завръщане на постоянния или настоящ адрес. Ограничението е част от мерките срещу разпространението на Ковид-19.