ЕС ограничава износа на медицинско оборудване заради борбата с коронавируса

В десетката

В неделя ЕС наложи ограничения върху износа на маски и друго защитно медицинско оборудване в стремежа си да осигури свои собствени доставки за борба с пандемията от коронавирус.

Обявявайки мярката в онлайн видеоклип, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също предупреди, че страните от ЕС, които налагат гранични проверки, заплашват веригите за доставки и увеличават рисковете от недостиг на стоки.

Европейската комисия прие схема за специални разрешения за износ на защитни облекла като част от мерките за борба срещу коронавируса. Това означава, че техният износ извън ЕС трябва да бъде разрешен от правителствата на страните-членки. „Това трябва да се направи, тъй като ние имаме нужда от това облекло за нашите здравни системи.“, посочи г-жа Фон дер Лайен.

В същото време тя определи забраните за износ на защитно облекло от една страна-членка в друга като „вредни“. „Днес от тях най-много се нуждае Италия, но утре може да е друга държава“, подчерта председателят на Еврокомисията. Фон дер Лайен каза още, че утре Комисията ще започне съвместна обществена поръчка със страните-членки за тестващи комплекти и респираторни вентилатори, а също така ще представи насоките към националните правителства за мерките по границата.

Тя заяви, че единният пазар трябва да продължи да работи:

„Трябва да поддържаме безпрепятствено движението на стоки в Европа. Не можем да си представим, че именно в момента, в който увеличаваме производството, на заводите ще липсват части, от които те се нуждаят. Хиляди водачи на автобуси и камиони са притиснати на вътрешните граници, като така се създават допълнителни санитарни рискове и се блокират дистрибуторските мрежи. Ако не действаме сега, магазините ще имат проблеми със снабдяването от останалата част от общия пазар“.

Фон дер Лайен допълни, че трябва бързо да се работи за координиран отговор срещу коронавируса.