Грипна ваканция за цяла България от 6 до 11 март

ВАЖНО

От 6 март (петък) до 11 март (сряда), включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна. Това гласи подписана от министъра на здравеопазването днес заповед, съобщиха от здравното министерство.

Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.
Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, включително спортни и културни.
Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.
На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.
В много области вече е обявена грипна ваканция за учениците.

В шест от тях са затворени всички училища. До края на седмицата продължават да не учат в Бургас, Перник и Шумен. Утре и вдругиден са неучебни дни в област Стара Загора, а от 5 до 9 март учебни занятия няма да има в Русенско и София – област.

Частична грипна ваканция има в общините Благоевград, Сандански и Петрич.

Във Варненско не са на училище в общините Варна, Бяла и Провадия.

В Габровско са преустановени учебните занятия в две училища в Дряново и Трявна.

В Пловдивско до 10 март в грипна ваканция са в Граф Игнатиево и село Труд.

До края на седмицата няма да има учебни часове в добричките общини Балчик, Каварна и Генерал Тошево.

Утре няма да учат в силистренските общини Дулово и Ситово и учениците в училище „Христо Смирненски“ в село Мост, област Кърджали.

На 5 и 6 март занятия няма да има и в две училища в смолянското село Чепинци и град Смолян.

Грипна епидемия беше обявена в община Троян, където и учениците излизат във ваканция.

Превантивна грипна ваканция за всички ученици в Русенска област е обявена от днес до 9 март включително. Все още няма епидемия, но болните надхвърлят 20 процента от общия брой ученици.