Китайски учени съобщават за две мутации на Covid-19, едната по-опасна от другата

ТОП новина

Група китайски учени заявиха, че коронавирусът Covid-19 е мутирал в два варианта, като единият е по-опасен от другият, съобщи в сряда англоезичното китайско издание Global Times.

Според проведените изследвания, така нареченият вариант на вируса L-cov е по-опасен, тъй като е по-вреден за дихателната система при хората. Освен това L-cov има и много високо ниво на предаване. Другият вариант на коронавируса, наречен от тях S-cov, е по-малко опасен.

В предварително проучване, учените от Училището за природни науки към Пекинския университет и Институтът „Пастьор“ в Шанхай са установили, че по-агресивният тип на новия коронавирус (L-cov) е съставлявал приблизително 70% от анализираните щамове, докато 30% са били свързани с по-малко агресивен тип (S-cov).

Установено е също така, че по-агресивният вид на коронавируса (L-cov) е бил разпространен в ранните етапи на вирусното огнището в Ухан – китайския град, където Covid-19 беше открит за пръв път в края на миналата година. Но от началото на януари честотата на заразените с този щам на вируса намалява, уточняват китайските учени.

Новината идва в момент, когато броят на заразените с коронавирус в световен мащаб надвиши 93 000 души, а Световната здравна организация заяви, че нивото на смъртност е 3,4%.

Междувременно здравните власти в Китай съобщиха, че планират да използват лекарството за Tocilizumab на компанията Roche Holding AG за лечение на пациенти с Covid-19, намиращи се в тежко състояние.

В последната си онлайн версия на насоките за лечение на Covid-19, Китайската национална здравна комисия заяви, че лекарството Tocilizumab, произведено от швейцарската мултинационална фармацевтична компания Roche Holding и продавано под търговското наименование Actemra, може да се използва за лечение на пациентите, които показват признаци на сериозни белодробни състояния. Независимо от това, Actemra тепърва ще бъде одобрено от Китайската национална медицинска администрация, тъй като все още няма клинични проучвания, които да доказват, че лекарството е ефективно за лечение на пациенти с коронавирус.

В същото време китайските фармацевтични компании бързат да разработят свое алтернативно лекарство за лечение на коронавирус, което би трябвало да е по-евтина версия на по-комплексното биотехнологично лекарство Actemra.

Според китайските здравни власти няма данни, че инкубационният период на коронавируса е повече от 14 дни, като средният инкубационен период продължава най-често между 5 до 7 дни.

За сега те нямат данни за точния брой случаи на освободени пациенти, които след това отново са били тествани положително за Covid-19. Според тях няма доказателство, че пациентите, които са били тествани повторно положително, могат да разпространяват вируса към други хора.