ЕС предлага допълнителни 170 млн. евро помощ за Сирия

Европа и Светът

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че мигрантската криза може да бъде преодоляна ако Европейският съюз подкрепи турската политика в Сирия:

„Ако европейските страни искат проблемът да бъде решен, трябва да подкрепят усилията на Турция да постигнати политически и хуманитарни решения в Сирия“.

Ердоган прие в Анкара председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и върховния представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Мишел и Борел обещаха 170 милиона евро допълнителна хуманитарна помощ за уязвимите групи от хората в Сирия:

„От тези пари 60 млн. евро са специално предназначени за облекчаване на хуманитарната криза в Северозападна Сирия. Проблемът там не е в осигуряването на парите, а е логистичен – как да се стигне до тези хора насред бойните действия“, заяви дипломат №1 на ЕС.

Борел подчерта, че ЕС признава „трудната ситуация, в която е Турция“, но посочи, че зелената светлина от Анкара мигрантите да преминават границите ѝ само може да влоши ситуацията.

На свой ред турският президентски говорител Ибрахим Калън отхвърли обвиненията, че Турция изнудва ЕС с отварянето на границите си за мигранти.

„Никога не сме виждали в бежанците средство за политическо изнудване“, каза той.

И подчерта, че Шарл Мишел не е отправил конкретно предложение по въпроса за мигрантите, които се опитват да влязат в Гърция и България.

„Към днешна дата няма конкретно предложение на масата, но се надяваме те някак си да формулират този план скоро и да ни го представят, така че бързо да можем да го реализираме в случай, че постигнем съгласие“, посочи Калън.