Отбелязваме 142 години от Освобождението на България

ТОП новина

Отбелязваме 142 години от Освобождението на България.

Въпреки препоръката на здравните власти за отмяна на планираните прояви за националния празник на връх Шипка се събраха хора, за да се поклонят пред Паметника на свободата. Там бе и президентът Румен Радев, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

За първи път 3-ти март се отбелязва през 1880 година като ден на „Възшествието на престола на император Александър II и заключението на Санстефанския мирен договор“. Като ден на Освобождението на България 3-ти март е честван за първи път през 1888-а.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово светейшество патриарх Неофит отслужи тържествен благодарствен молебен.

„Особено дълбоко почитаме в този паметен ден онези, които за извоюването на тази свобода са пожертвали и най-скъпото, собствения си живот.  За всички братски православни воини, дошли тук от близо и далеч, както и за българските опълченци, заложили живота си, за да бъдем днес ние свободни. Честит и благословен празник! Бог да пази България!“, каза патриарх Неофит.

Тържеството за вдигане на националното знаме бе пред паметника на Незнайния воин. Вечерта на площад „Народно събрание“ ще започне тържествената заря-проверка. Програма „Хоризонт“ ще предава пряко церемонията след новините в 18 часа.

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата се състоя церемонията за издигане на националното знаме на България.

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата се състоя церемонията за издигане на националното знаме на България.

 

Заради заповедта за отмяна на всички мероприятия на закрито заради коронавируса Националният военноисторически музей отмени всички събития, които се провеждат там. Президентът също отмени държавния прием по случай националния ни празник.

Тържествата на връх Шипка също бяха отменени, но въпреки това старозагорският митрополит Киприан обяви, че църквата остава на своя пост и ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите воини.

„Никой вирус не ще събори паметта на българина, който е родолюбец, търси истината и винаги ще я пази в сърцето си. Оставаме предани, в преклонение пред всички, които паднаха за Освобождението на България“, посочва митрополитът в своето обръщение.

Въведени са и специални мерки за сигурност. Забранено е транзитното преминаване през прохода Шипка. Тръгналите към Паметника на свободата ще бъдат пропускани еднопосочно към върха от 6.00 до 14.00 часа и обратно от 14.00 до 18.00 часа, информираха от полицията.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев присъстваха на благодарствения молебен, който бе отслужен от Старозагорския митрополит Киприан в Шипченския манастир „Рождество Христово“.          Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев присъстваха на благодарствения молебен, който бе отслужен от Старозагорския митрополит Киприан в Шипченския манастир „Рождество Христово“. Снимка: БТА

 

България празнува 3-ти март

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържествена церемония по издигане на националното знаме. При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Сред присъстващите на ритуала бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и българският патриарх Неофит.

Снимка: Добромир Видев

В Пловдив стотици изкачиха хълма Бунарджика. Вечерта пред Военния клуб ще се проведе тържествена заря-проверка  с участието на военни формирования от Пловдивския гарнизон. От 9.30 до 17.00 часа в Стария град ще работи с вход свободен за посетителите Експозицията „Българско Възраждане“ на Регионалния исторически музей.

БДЖ организира празнично пътуване с еталонния теснолинеен влак „Родопи“ от гара Септември до Якоруда. Пътуването през Чепинското дефиле бе съчетано с празнични викторини и много изненади, каза председателят на сдружението „а теснолинейката“ Кристиян Ваклинов:

„Третомартенското пътуване се случва за пети път. В Якоруда ще има местна патриотична програма. Надявам се времето да е хубаво, за да направим в центъра на града и едно голямо хоро“.

Автобуси ще транспортират желаещите от Габрово да се качат на историческия връх и да се поклонят пред Паметника на свободата. В традиционния пешеходен поход от планинската местност Узана към Шипка ще поемат ученици и туристи от местното дружество. В Габрово честването на Освобождението започна с панихида в памет на загиналите и с ритуал по издигане на националното знаме. Централният площад „Възраждане“ в Габрово, откъдето потеглиха автобусите за Шипка, беше почти празен. Организаторите отчетоха отлив на желаещи да се качат за празника на историческия връх, предаде кореспондентът на БНР Велина Махлебашиева.

С тържествен молебен в Бургас започнаха проявите, посветени на националния празник. На пл. „Св. Кирил и Методий“ бургазлии ще бъдат посрещнати от най-знаковите фигури на националноосвободителните борби. Бургаски актьори ще се превъплътят в образите на Иван Вазов, Христо Ботев, Левски, Райна Княгиня и руския офицер Павел Калитин. Програмата ще продължи с голямо третомартенско хоро, в което ще участват над 10 танцови състава.

В Добрич празненствата започнаха с панихида в храм „Свети Георги“ в памет на загиналите за Освобождението на България и водосвет от добрички духовници. Отбелязването на празника продължи с различни прояви през целия ден. От храм „Свети Георги“ тръгма празничното шествие „Първите“ с ученици от Добрич, което се организира за втора година. Децата се присъединиха към програмата в Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“. Там се състоя и тържествен ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя в памет на героите. На площад „Свобода“ бе организиран има фолклорен концерт, а в Художествената галерия – представяне на оръжие от епохата на Възраждането на Сдружение „Хайдути“ – Варна. Дни на отворените врати ще се проведат в Музея в Градския парк, Военното гробище музей и Художествената галерия.

Във Варна честванията започнаха с тържествено издигане на националното знаме и с празничното шествие до паметниците на личностите, свързани с Освобождението на България.

Във Видин беше отменена програмата по честването на Националния празник заради превантивните мерки, въведени за превенция на коронавируса. Близо 200 души от България и Румъния трябваше да участват в мащабна историческа възстановка, пресъздаваща събитията от освобождението на Видин по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Въпреки промените остават тържествените церемонии по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите румънски воини в село Иново, пред Паметника на централния градски площад „Бдинци“ и Паметника на опълченците.

С шествие на ученици и учители Кърджали отбеляза Националния празник. То ще бъде водено от първия у нас ученически гвардейски отряд.

В Плевен пред символа на града – параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец“, с официална церемония беше издигнат националният флаг.

Панихида в памет на загиналите за освобождението на България ще бъде отслужена в централния храм „ Въведение Богородично“ в Благоевград. Знак на почит ще бъде отдаден пред мемориала на Делчевия род и паметника на освободителя на Горна Джумая майор Иван Орлински, които се намират в двора на черквата. Двата лъча на празничното шествие ще се съберат на площад „Македония“ пред паметника на Гоце Делчев, където ще бъде издигнат националния флаг под звуците на химна на България. След официалната част Ансамбъл „Пирин“ ще изнесе празничен концерт. Ден на отворени врати обяви и Регионалният исторически музей, като две от събитията са посветени годишнината от Освобождението на България, сподели директорът Кирил Алексиев.

В Ловеч за националния празник бяха предвидени редица прояви – тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя и военен ритуал на Белия паметник в парк „Стратеш“, издигнат в памет на загиналите за освобождението на града руски воини. Преди тържествения военен ритуал в църквата „Света Троица“ бе отслужена  панихида за жертвите, паднали в битките за Освобождението. От 16.00 часа на площад „Тодор Кирков“ Регионалният клон „Васил Левски“ при Национална дружество „Традиция“ ще представи възстановка на връчването на Самарското знаме на българското опълчение.

В Тетевен за Трети март бе организирано мотошествие до паметниците на Петко Милев Страшния, Сава Младенов, Георги Бенковски, Христо Габровчето и Баньо Маринов, където ще бъдат поднесени цветя.

В Троян след тържественото издигане на националния трибагреник е предвиден музикален спектакъл за живота на Емил Димитров.

Във Велико Търново националният празник бе отбелязан с военен ритуал и връчване на Академичната награда „3 март“ на най-изявения курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Честванията завършват с излъчване на спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Молебен и общоградско шествие имаше по случай в празника в Пазарджик.

В Хасково официалните прояви за отбелязване на Националния празник не бяха отменени. Десетки граждани се включиха в шествие, което завърши с поднасяне на венци и цветя на Паметника на незнания войн.

След официалната част и празничната програма, всички присъстващи на площад „Свобода“ се хванаха на голямо хоро, което е  част от инициативата „Пробуждане с хоро“.

Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион отслужи благодарствен молебен в църквата “Св. Никола” в кв. Устово, къде преди 142 години са посрещнати руските освободители.

Празничната програма посветена на 3-ти март продължи с шествие до площад „Възраждане“, водено от Сдружение „Родопски хайдути“, които понесоха сабята  на полк. Владимир Серафимов, освободителят  на Родопите.

В тържеството се включиха военнослужещите от 101-ви Алпийски полк.