Пътната агенция оцени като успешно въвеждането на тол системата

ТОП новина

Пътната агенция оцени като успешно въвеждането на тол системата, която беше задействана в 5.00 часа тази сутрин.

До 27 март всички камиони трябва да бъдат снабдени с бордови устройства, с които се отчита изминатото разстояние. За да няма санкции, докато трае преходният период, е необходимо водачите да се снабдят поне с маршрутни карти.

Тежкотоварните камиони трябва да бъдат снабдени с един от трите възможни варианти за отчитане – чрез маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери.

Вече има активни устройства за около 1/3 от тежките камиони, които пътуват всеки дени или поне веднъж седмично – каза членът на Управителния съвет на пътната агенция Олег Асенов, който отчете успешен старт на новата система.

Шофьорът на тир Деян Пенчев за новата система на Калотина:

„Значи за около 350 км. тоя период е за 2 дена 28 лв. Иначе трябваше с две винетки да се прибера по 23 лв. са 46 лв. Тук бързо става сега“.

И служителката Димитрина Емануилова за продажбите на маршрутните карти на пункта:

„Иначе го правим за около 2 мин., но в момента повече обясняваме и говорим, за да са наясно хората. Чак струпване не, но всеки иска да разбере малко повече и затова се опитваме да даваме малко повече информация“. Тарифата на тол системата у нас е най-ниската в Европа, коментира заместник регионалният министър Николай Нанков.

От днес влиза в сила тол таксуването за движение по 3115 км магистрали и първокласни пътища за тежкотоварните превози. След отлагане на новата система от 16 август миналата година, от 1 март всички тежкотоварни камиони над 3,5 тона и автобуси трябва да бъдат снабдени с един от трите варианта за отчитане – маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери.

Заради липсата на готовност, превозвачите извоюваха от премиера Бойко Борисов гратисен период до 27-и март, в който трябва да се снабдят с предпочетеното от тях устройство. Дотогава могат да попълват маршрутни карти, които са по-подходящи за транзитните превози Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни:

„Доставчикът на услуги ще предоставя на нулева ставка  и като цена на устройство, и като обслужване, поддръжка, бордовите устройства. Гратисен период – 27-и март, в който всички тежкотоварни МПС-та плюс автобусите, трябва да бъдат оборудвани, било то с GPS-тракер или бордови устройства. Процесът е доброволен, към момента има около 36 хиляди налични бордови устройства. Дава възможност системата с маршрутни карти.“

Професор Олег Асенов- член на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура за глобите:

„Основната ни цел в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове на правоприлагането ще бъде информационна. Така че в зоните на ГКПП-тата ние ще съсредоточим основната част от нашия ресурс.“

Tарифите и обхвата на тол системата бяха редуцирани по настояване на превозвачите. Ако до три месеца след 27-и март не се съберат очакваните постъпления в бюджета, ще се пристъпи към промяна нагоре на цените и обхванатите пътища добави Николай Нанков

„Поехме ангажимент, на мъжка дума, три месеца след старта на тол системата от 27-и март, да видим все пак какви ще са нейните приходи. При сегашния обхват, при сегашната тарифа, с възможността да имаме индексация не само в посока нагоре многопластово, не е само по отношение на тарифа и на обхват. Това ще осветли и сектора, което пък е една от основаните добавени стойности.“