Няма случаи на коронавирус у нас

ВАЖНО

Изследваните 22 проби са били отрицателни, няма регистриран заразен към този момент. Това съобщи председателят на щаба за борба със заболяването проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

“22 случая са отрицателни, включително и междулабораторния контрол с проба от ВМА е потвърдително отрицателен. Нямаме регистриран случай на заразен с COVIT-19 в България към този момент“, заяви той.

“Последните часове няма обработени проби, те започват да се обработват в момента“, каза още проф. Мутафчийски и разясни:

“10 проби са заложени във ВМА, а към 7,30 часа тази сутрин все още нямаше пристигнали проби в националната лаборатория от болниците в страната, както и централната болница в София. На следващия брифинг ние ще обявим колко са пробите, които са обработени днес и какви са резултатите“.

Към момента всички проби са отрицателни, които са обработени, включително и от междулабораторния контрол (между двете лаборатории са потвърдително отрицателни)“, посочи още проф. Мутафчийски и поясни:

“За тези държави, за които са обявени с по един случай, няма нарастване на ситуацията към този момент. За нас представлява интерес какви ще бъдат потвърдителните резултати в референтните лаборатории, определени от ЕК. Пак повтарям, те са в Холандия, в Германия – две лаборатории. Ние също сме задължени при първа положителна проба да я изпратим за потвърждение там. Всъщност, не нараства броят на хората“, каза още той и допълни:

“Както виждате, ние имахме дни с по 20, по 30 проби, това са всъщност хора, които вече са хоспитализирани в различните инфекциозни отделения в страната и във ВМА. Вчера ви съобщих, че ние ще изследваме 19 проби, това значи 19 човека, днес имаме заложени 10 проби“.

Актуална информация от кризисния щаб се очаква и към 17.00 часа.