Хиляди остават в капана между отворената турска и затворената гръцка граница

ТОП новина

Хиляди бежанци остават хванати в капана между отворената турска и затворената гръцка граница на пункта „Пазаркуле“. До струпването на бежанци от различни страни се стигна след като Турция обяви в петък, че отваря границата си.

Днес президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Турция няма да  задържи бежанците, защото не може да поеме нови от Идлиб, като до момента в страната има вече около 4 милиона сирийци.

Турските сили за сигурност поставиха на около километър пред контролния пункт „Пазаркуле“ на турско-гръцката граница заграждения, отвъд които могат да преминават само бежанци. Пресата от турска страна е лишена от възможността пряко да наблюдава случващото се непосредствено на граничната линия, свидетелства кореспондентът на БНР в Турция.

Пред загражденията на жандармерията са спрели автобуси и превозни средства, които ще извозват хората обратно към Истанбул. В центъра на Одрин има значително по-малко бежанци, отколкото вчера. Те или са се насочили към границата, или някои от тях се връщат обратно.

По журналистически оценки около граничната бразда се намират между 5 000 и 10 000 души. Местни хора разказват, че мнозинството от бежанците правят опити да прекосят река Марица, за да достигнат до Гърция.

Данните на гръцката брегова охрана сочат, че няма значително увеличаване на преминаванията по море.

Гръцките сили за сигурност охраняват границата с Турция - 29 февруари 2020 г.

За високо напрежение между мигранти и гръцките гранични власти, които не позволяват влизане в страната, свидетелства кореспондентът та БНР в Гърция.

Това е провокация и натиск на Анкара към Брюксел, коментираха гръцки депутати по повод мигрантската криза и заканите на турския президент Ердоган. „Гърция беше цел на организиран, масов, незаконен опит за нарушаване на нейните граници“, заяви говорителят на правителството Стелиос Петцас.

Гръцките власти не позволяват влизане в страната и мигрантите стоят на турска територия, като постоянно хвърлят камъни към гръцката охрана. Очакват се сблъсъци и тази нощ.

На границата в област Еврос по нареждане на премиера Мицотакис са съсредоточени мащабни сили на полицията и армията.

Мигрантите, които успяха да преминат на гръцка територия, са арестувани за незаконно влизане.

Още стотици мигранти се придвижват към гръцката граница, предават медиите от Турция.

Охраната на морската граница е подсилена днес от 52 военни кораба и сили на европейската агенция „Фронтекс“.

Министърът на външните работи Никос Дендиас поиска свикване на извънредно заседание на външните министри на Европейския съюз.

Няма миграционен натиск на границата между България и Турция, съобщи в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който се включва в дипломатическите усилия за търсенето на изход от кризата.