ЕК: България има съществен напредък при гарантиране на банковата стабилност

Бизнес и Икономика
Европейската комисия отчита съществен прогрес за гарантирането на банковата стабилност в България –  това е една от оценките за страната ни по повод  изпълнението на препоръките на Европейската комисия от миналата година, отбелязани в зимния пакет на Европейския семестър.
Същевременно се разбра, че това няма връзка с критериите, които България трябва да изпълни, за да влезе в чакалнята на еврозоната.
Напредъкът при гарантирането на банковата стабилност бе съобщен от изпълнителния заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис:

„Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал, както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати“.
Домбровскис предупреди, че това няма нищо общо с критериите, които България трябва да изпълни, за да влезе в чакалнята на еврозоната.
„По-важни са ангажиментите, които страната ви пое през 2018-а година, като най-значим от тях остава рекапитализацията на банковия сектор“, каза Домбровскис.
По повод негативните настроения у нас към еврото той заяви, че подобни опасения е имало в много страни, преди те да се присъединят към еврозоната и добави:
„Обществената подкрепа за еврото в страните от еврозоната е много по-висока, отколкото в страните извън нея. Това означава, че хората оценяват еврото, когато го приемат“.