Две деца от семейство, завърнало се от Италия, са настанени в инфекциозната клиника в Стара Загора

На доктор

Две сестри – на 3 години и на 8 месеца, завърнали се от Калабрия, Италия, са били приети снощи с грипоподобни симптоми в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ – Стара Загора, потвърди проф. Лилия Пекова, началник на клиниката.

Двете деца са изолирани заедно с майката, която няма клинична картина. Бащата е под домашна карантина и се наблюдава от инфекционистите.

Проби на семейството са изпратени до Националната референтна лаборатория за наличие на коронавирус, които ще бъдат готови днес около 16.00 часа.

Под домашна карантина и наблюдение са и група от седем ученици и четирима учители от СУ „Максим Горки“ в Стара Загора, завърнали се на 22 февруари от Северна Италия, където са участвали в международен обмен по проект „Еразъм“. Обучението се е провеждало на 30 км от Венеция. От групата до момента са прегледани и консултирани в инфекциозна клиника четирима души, но нямат признаци на заболяването.

От Клиниката по инфекциозни болести в Стара Загора допълниха, че граждани от областта, завърнали се от чужбина, могат да се обърнат за информация и въпроси относно заразяването с коронавирус на тел. 0882 553564, а ако се съмняват, че са били контактни и имат оплаквания и грипоподобни симптоми, трябва да сигнализират на тел. 112