Радев отхвърли обвиненията, че има нещо общо с разследването в Барселона

Политика

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията, че има нещо общо с разследването на полицията в Барселона за евентуална схема за пране на пари, в която, според местни медии, може да е намесен и премиерът Бойко Борисов. Проверката на испанските органи на реда засяга България и в международен план, заяви Радев:

„Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга и България – и във вътрешен, и в международен план. Но не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на прокуратура, на полиция, още по-малко на друга държава“.

Доверието в еврозоната да се върне

Правителството да върне доверието на хората в процеса на присъединяване към еврозоната, каза още президентът Радев:

„Ние имаме ясни цели – пълно, пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз. Очакваме от българското правителство много по-открита, много по-ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес и експертните аргументи, експертният консенсус, трябва да предшестват политическите декларации“.