Майдел и Домбровскис: Курсът на еврото няма да се променя

ТОП новина

България може да започне процедурата по приемането на еврото до половин година. А за да се избегне инфлация, страната трябва да въведе  система за мониторинг на цените още преди приемането на еврото. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той посочи, че още преди въвеждането на новата валута търговците трябва да обозначат и двете цени – в левове и в евро, така че потребителите да свикнат по-лесно с новите цени.

Въпреки кампанията срещу приемането на еврото България ще продължи по план, за да влезе в чакалнята на Еврозоната, ЕРМ II, а впоследствие – и в самата Еврозона. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в Страсбург след разговор с Домбровскис, които е изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия по въпросите за икономиката и Еврозоната.

„Обсъдихме критиките към еврото, различните  „конспирации“, които съпровождат приемането на общата европейска валута. Те са сходни във всички държави, но примерът с Латвия, Литва, Естония, Словакия, Словения, които вече минаха по нашия път, показва, че влизането само помага на икономиката“, добави Майдел.

„Описах вече опита на държавите, последно влезли в еврозоната, като трите прибалтийски държави, преди това и Словакия, че еднократното влияние върху цените беше някъде между 0,2-0,3%“, декларира еврокомисарят. Латвия влезе в еврозоната на 1 януари 2014 г., инфлацията през 2014 г. беше под 1% и нямаше ръст.

В разговора си с комисаря Майдел  е поискала още веднъж гаранции, че курсът лев-евро не е застрашен и спестяванията на гражданите няма да пострадат.

„Българите могат да са спокойни за спестяванията си и за финансовата стабилност в страната, още повече, че банковият и финансовият сектор влизат под наблюдението на ЕЦБ с приемането на еврото. А практическите ползи като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика, предвидимост на бизнес средата и възможност за използване на финансова помощ от другите страни в случай на криза са очевидни“, коментира Майдел, която работи в комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента.

Домбровскис посочи, че има редица практически ползи от приемането на еврото. Сред тях са по-ниски разходи за обмяна на валута, по-ниски лихвени нива и по-голяма привлекателност за преки чуждестранни инвестиции, защото еврото е предимство и в този аспект. „От тази гледна точка може да се каже, че особено за държавите с фиксиран обменен курс като България има ясни икономически ползи от влизане в еврозоната“, добави вицепрезидентът на ЕК.

Домбровскис уверено заяви, че България ще се присъедини към Еврозоната с абсолютно същия курс лев-евро, какъвто той е сега.

Източник: https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/maidel-i-dombrovskis-kursut-na-evroto-niama-da-se-promenia