Коронавирусът вече е и в Южна Италия, българи са блокирани в хотел на Тенерифе

ТОП новина

Седем са жертвите на коронавирус в Италия. Всички те са били с хронични заболявания. Заразените са 229. Регистриран е първият случай в Южна Италия.

Това е жена от Бергамо, която е била на ваканция в Палермо още преди да бъде регистрирано огнището в северната област Ломбардия, откъдето е тя. Приета е в болница на Палермо, след като усетила симптоми на настинка.

В официалното комюнике на област Сицилия се казва, че има съмнения за позитивен случай и анализите са пратени за съответна проверка в Националния институт по инфекциозни заболявания „Спаланцани” в Рим.

Междувременно се отчитат на различни места в северната част на страната пациенти с отрицателни резултати от тестовете. Положението остава напрегнато и италианците са доста разтревожени и на много места се предпочитат превантивните мерки като съкратено работно време на заведения, затваряне на спортни зали за тренировъчни занимания.

Заради карантината в червената зона край Лоди влаковете минаваха по заобиколни маршрути към и от Милано, което доведе до хаос в железопътния транспорт. Хората се запасяват с хранителни продукти.

Положителна проба у италиански турист на о. Тенерифе

Италиански турист е дал положителна проба за вируса, докато е бил на почивка в Тенерифе, на испанските Канарски острови, съобщиха местните власти. Пациентът е изолиран и са взети съответните мерки, написа в Туитър областният лидер на островите Анхел Виктор Торес. Днес ще бъде изпратена проба от пациента за повторен тест в Мадрид, добави той.

След установяването на заразата стотици души остават затворени в стаите си в хотел в Тенерифе днес.

„Стотици клиенти на хотел се проверяват, но засега не говорим за карантина“, заяви говорител на здравните власти на Канарските острови.

Сред блокираните в хотела е и 3-членно семейство от България, потвърдиха пред „Хоризонт“ от българското МВнР.

Завеждащият консулската ни служба в Мадрид е в контакт със семейството. Към момента няма данни за други български граждани в хотела. Испанските власти все още не са разпространили официална информация за националността на гостите на хотела.

Хотелът е поставен под полицейско наблюдение и е затворен към момента заради съмнения за наличие на коронавирус на един от гостите – италианец. Очаква се утре да станат ясни резултатите от втория му тест и тогава испанските здравни власти ще решат какви мерки да предприемат, включително дали да поставят хотела под карантина, допълват от външното ни министерство.

Според медиите заразеният мъж е лекар от северната италианска област Ломбардия, където са регистрирани повечето от случаите на новия коронавирус.

Превантивни мерки във Великобритания и в Европарламента


Великобритания съобщи днес, че хора, които скоро са посетили Северна Италия, трябва да се самоизолират, ако имат някакви грипоподобни симптоми. Британският здравен министър Мат Ханкок уточни, че препоръката се отнася за всички, които са били в Италия северно от град Пиза. А ако са били в районите, поставени под карантина, трябва да се самоизолират независимо дали имат симптоми или не.

Европейският парламент също посъветва своите служители да си останат у дома в изолация, ако в последните 14 дни са пътували до засегнатите от коронавируса райони в Северна Италия.

Среща на здравни министри

Днес в Италия ще се състои среща на италианския здравен министър и колегите му от съседните страни за обсъждане на координиран отговор на пламналото огнище на коронавируса в Северна Италия. Ще присъстват здравните министри на Австрия, Франция, Словения, Швейцария, както и на Германия и Хърватия, съобщи здравното министерство в Рим.

Германският здравен министър Йенс Шпан каза вчера, че границите по суша не могат да спрат разпространението на вируса. Запитан дали ще могат да бъдат отцепени цели градове и селища, както Италия прави в северните области Ломбардия и Венето, той посочи, че това е „теоретичен вариант“, който не е необходим на този етап. „Има много междинни етапи – от отмяна на събития с участие на много хора . . . до пълно затваряне на цели градове“, отбеляза Шпан.

Късно в неделя Австрия за кратко спря влаковете, влизащи от Италия, след като се появи подозрение за два предполагаеми случая на заразени във влак от Венеция за Мюнхен. Двамата пътници дадоха отрицателни проби за вируса.