Д-р Ангел Кунчев: Очакваме да заработят още две лаборатории за диагностика при новия коронавирус

ВАЖНО
В коментар по повод разпространението на новия коронавирус Covid-19 в Италия националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е и заместник-председател на Националния кризисен щаб, сформиран вчера, посочи, че има много хора, които, особено по време на грипния сезон, проявяват симптоми на заболяване, но това не бива да бъде повод за паника.

Не е повод за притеснение и случаят с пациентката, завърнала се от Италия, която е под наблюдение в инфекциозната клиника на болницата „Свети Георги“ в Пловдив и се изследва за наличието на новия вирус:

„След като жената е поставена под наблюдение, изолирана е, взета е проба, това, което очакваме е, днес тя да излезе и в зависимост от резултата, ще бъдат взети необходимите мерки“.

„Имайте предвид, че докато наблюдавахме континента само от Китай, ставаше въпрос за 15 души дневно. Сега, когато вирусът вече е в Италия, броят на хората, които влизат и се връщат от там, е много по-голям. Така че винаги ще има и случаи на хора  – ние сме в края на грипна епидемия, които имат някакви признаци (на заболяване). Разбира се, това не значи, че 100% става въпрос за коронавирус, но сме длъжни да проверим“.

Д-р Кунчев обясни, че на летищата има устройства за бърз скрининг на болни, но не всички пътници ги забелязват. Затова не са аргументирани мненията, че системата за контрол не работи – защото някои завръщащи се от Италия не са видели термокамери или не са били викани за измерване на температурата и проверка за симптоми. Има достатъчно устройства, каза д-р Кунчев. Ако има съмнение за заболяване, тогава се вземат допълнителни мерки, посочи той:

„От днес екипите разполагат с тях. Тяхната чувствителност е достатъчно голяма. Те са за бърз скрининг. Ако имаме съмнения, ако човекът е със симптоми, ако не може да се прецени на място, разбира се, тогава вече той се изолира, измерва се температурата с друга техника и ако необходимо, се хоспитализира“.

Системата е в действие от днес, обясни Ангел Кунчев. Той съобщи, че се очаква да заработят още две лаборатории, където може да се правят изследвания и диагностика:

„Ще направим всички усилия да увеличим малко възможностите за диагностика, откривайки вероятно още на две места  – във Варна и Стара Загора вероятно, допълнителни лаборатории. Така че и там да може да бъде правена диагностиката“.

Д-р Ангел Кунчев обясни, че не всички райони в Италия са рискови и не е необходимо всички хора, които са били в страната, да си правят тестове. В България има достатъчно тестове, посочи той. Националният здравен инспектор обясни, че няма специфично лечение за коронавируса, но лекарите знаят как да реагират и самолечението не е решение, нито има смисъл да се запасяваме с медикаменти. Той посочи още, че смъртността при новия вирус е сравнително ниска. Повече по темата ще научите от звуковия файл с интервюто на Диана Дончева с д-р Ангел Кунчев.