Кола сгази десетки участници в шествие в Германия

ТОП новина

Десетки бяха ранени в понеделник, след като автомобил се вряза в карнавално шествие в германски град Фолкмарсен в провинция Хесен, съобщи ДПА. Според вестник „Билд“ става въпрос за над 30 пострадали, сред тях и деца, които са се намирали на тротоара. Седем от сгазените са в тежко състояние.

Шофьорът на сребристия мерцедес комби е задържан. Той е на 29 години, германски гражданин и местен жител, съобщи говорител на полицията, без да уточнява произхода му. Разследващите смятат, че шофьорът е действал умишлено.

Мъжът е ранен и състоянието му не позволява да бъде разпитан веднага, заявиха от прокуратурата в Хесен. За това и мотивите му са все още неизяснени. Прокуратурата обаче работи по версия за опит за убийство.

Немският новинарски уебсайт HNA  цитира свидетели, според които шофьорът изглежда умишлено се е насочил към децата и е шофирал „с пълна газ“ сред тълпата, която се е била събрала за карнавалното шествие.

Според очевидец мъжът е преминал през загражденията на шествието и е ускорил автомобила, преди да се качи на тротоара и да помете зрителите, сред които традиционно има много деца.

Колата е продължила да се движи през тълпата около 30 метра преди да спре. Карнавалното шествие е било наблюдавано от около 1500 души.

Говорител на полицията заяви, че все още е рано да се каже дали заподозреният е имал политически мотив.

От министерството на вътрешните работи на провинция Хесен обаче не изключват терористичен атентат и се аргументират с напрежението в района.

Властите в Хесен отмениха всички масови прояви от съображения за сигурност.

Ханау, където миналата седмица неонацист уби девет души, сред тях и един българин, също се намира в Хесен, недалеч от Фолкмарсен.

Прокуратурата във Франкфурт на Майн пое разследването по случая.