Германия засилва охраната на джамии, гари и летища заради заплахата от крайнодесни

Европа и Светът

Заплахата за сигурността от крайнодесния екстремизъм е много висока в Германия, заяви германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер и обяви, че полицейското присъствие ще бъде засилено в цялата страна след вчерашната трагедия в град Ханау, при която загинаха 10 души, сред които и българин.

„Заплахата от десния екстремизъм, антисемитизма и расизма е много голяма в Германия“.

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер направи предупреждение към германците в общо изявление с правосъдния министър Кристин Ламбрехт.
Ефект Кристин Ламбрехт – министър на правосъдието

„Крайнодесният екстремизъм и тероризъм са най-големите заплахи за нашата демокрация в момента – това е ясно като се има предвид броят на актовете, които попадат в тази категория, както и техният интензитет“.

Двамата обявиха засилено присъствие на полиция край джамиите, жп гарите, летищата и по границите.

Хорст Зеехофер заяви, че не иска повече полицаи или нови закони, а по-скоро по-добро използване на настоящите опции.

От своя страна правосъдният министър Кристин Ламбрехт заяви, че властите ще проучат детайлно как огнестрелни оръжия стигат до ръцете на екстремисти.

И двамата министри подчертаха, че е изключително трудно да бъдат предотвратени атаки на така наречени „самотни вълци“, както е случаят с нападателя в Ханау. Половината от извършителите на подобни нападения не са и имали криминално минало и не са известни на полицията.

Десетки хиляди се събраха на мълчаливи бдения снощи в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау.

При откриването на фестивала Берлинале паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание.