Любомир Дацов: Референдум за еврото е референдум за излизането ни от ЕС

Бизнес и Икономика

„Референдум за еврото е референдум за излизането ни от ЕС. Даваме сигнал на инвеститори и партньори, че не знаем какво правим“. Това каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. Той коментира заявеното от премиер Бойко Борисов, че само при пълен консенсус по темата за влизането ни в „чакалнята“ на еврозоната ще се присъединим към нея, както и предложението на партия „Воля“ за провеждане на референдум за присъединяването на България в еврозоната. Дацов изрази надежда това да е временно залитане на министър-председателя.

Според него има теория, че трябваше през април да влезем в „чакалнята“ ERM2, но се е получила информация, че партньорите ни не са съгласни, и едва ли присъединяването ще стане в обозримо бъдеще, а премиерът се възползва, за да се представи като човек, който се съобразява с мнението на другите и забавя процесът, защото има неувереност: „Но това е неуспех и за премиера, и за правителството“.

Не може да има референдум за въвеждането на еврото, защото това е част от договора на България за влизане в Европейския съюз, категоричен е Дацов.

В предаването „Нещо повече“ Дацов коментира, че смешно звучат думите на Стив Ханке, че България ще последва съдбата на Гърция:

„Там не е виновно еврото, виновник беше правителството на Гърция, което следваше неразумна политика на трупане на дългове и неразходване на публичните разходи“.

По думите на финансиста не е добра политика да стоим извън промените, които настъпват в света около нас.

„Надявам се това говорене да е един блъф и в края на април правителството да излезе със съобщение, че България влиза в ERM2“, каза в заключение финансистът.