Можем ли да загубим земеделска земя, ако някой я използва без наше съгласие

В десетката
Председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Стайко Стойков предупреди пред БНР, че собственици на дребни парчета земя губят огромни суми от това, че някой ползва земята им без тяхно съгласие и че има риск дори тези хора да загубят собствеността си:

„Много хора успяха да заграбят по този начин земята на базата на това, че са я използвали дълги години и никой не я е потърсил. Има статистика в държавата, която можеш да провериш – колко хора са придобили  от сделки по давност земята. Това е един от големите проблеми“.

Според председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов обаче, не са възможни злоупотреби с т. нар „бели петна“ земеделска земя, защото те са служебно разпределени на арендатори:

„Споразуменията, които се сключват се извършва за срок от една година. Те в едната година с един, другата година са в друг, така че този давностен срок и това придобиване по давност за земеделски земи не съм чувал изобщо“.

Костадин Костадинов дори е категоричен, че така чрез „белите петна“ се защитават интересите на дребните собственици, които получават рента за земята си.