Евродепутатите обсъдиха новата методология за разширяването на Европейския съюз

Европа и Светът

Новата методология за разширяването на Европейския съюз стана част от дебатите в първия ден от февруарската сесия на Европейския парламент. В сряда евродепутатите ще излязат с резолюция за позицията си за новата методология, а по време на дебатите сега всички те се обединиха около позицията, че без върховенство на закона и силни правителствени институции не може да се говори за присъединяване на страни кандидатки.

През октомври Франция, Нидерландия и Дания попариха мечтата за европейските звезди на Северна Македония и Албания, а аргументът беше, че е нужна промяна в начина, по който се водят преговори. Три месеца по-късно Еврокомисиятапредстави новите правила –  преговорите се фокусират върху 6 тематични групи или клъстъри, като времевата рамка за всяка от тях е 1 година. Първо се започва с върховенство на закона и тази глава се затваря последно, а преговорните глави могат да бъдат отваряни отново при нужда.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели представи в пленарната зала новата методология.

„Държавите кандидатки трябва да изпълнят обещанията си за реформи, а Европейският съюз трябва да отговори, когато това се случи. За да повишим доверието в процеса, ще има по-силен фокус върху фундаменталните свободи“, посочи Вархели.

От всички парламентарни групи в Страсбург посланието беше в един дух – върховенство на закона и реален ангажимент на Европа да върне европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Натали Лоазо – евродепутат от Франция, от групата „Обнови Европа“ заяви:

„Това не е просто празна декларация, а нещо, което ни обединява. Имаме прекалено много врагове около нашия съюз и не ни трябват повече.“

Най-често споменаваната държава кандидатка беше Сърбия. Виола фон Крамон Таубадел от групата на Зелените:

„Без функционираща демокрация, без върховенство на закона и добро управление няма какво да говорим. Върховенството на закона и медийният плурализъм са в упадък в Сърбия от началото на преговорите през 2014 г. и въпреки това се преструваме, че нищо не се случва.“