Броят на починалите от китайския коронавирус вече е над 1000

ТОП новина

Броят на починалите от китайския коронавирус прехвърли психологическата граница от 1000 души, предадоха световните агенции. Властите в китайската провинция Хубей, която е епицентърът на епидемията, съобщиха, че само в рамките на вчерашния ден са били регистрирани нови 103 смъртни случая и още 2097 заразени с вируса, отбелязва Франс прес. С новите съобщени данни общият брой на починалите от вече е 1011 души.

Провинциалната комисия по здравеопазването, цитирана от Ройтерс и ТАСС, обяви, че сега в Хубей има потвърдени общо 31 728 заразени и 974 смъртни случая, което означава, че смъртността е 3,07 процента.

Междувременно китайският президентът Си Цзинпин неочаквано се появи сред лекари и заразени от новия вирус в една от болниците в Пекин, съобщи Франс прес. Той носеше предпазна маска и лично поздрави медици, които се борят със заразата. Си остави лекари да премерят температурата му, което беше показано по държавната телевизия. Президентът нарече коронавируса „демон“ и констатира, че положението в епицентъра на заразата все още е „много тежко“.

Това беше първата публична изява на Си Цзинпин във връзка с вируса, предизвикал безпрецедентни мерки в Китай, където цели градове са изолирани и повече от 40 милиона души живеят според строги ограничения за придвижване и контакти помежду си.