Иван Гешев: Аудиозаписите са от разследване на фирма, която е контрагент на въоръжените сили

ТОП новина

„Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. … На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред БНР и добави, че след това неговото поведение какво би следвало да е:

„Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев – бел.ред.) твърдят, че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление“.

Гешев посочи, че не се е обърнал в случая към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата дали е президентът и дали е извършено престъпление заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията:

„Всички се хванаха за определението „държавна измяна“, защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт“, обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: „Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим“.

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента (Десислава Радева – бел.ред.) е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС, прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото “ всяко действие действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията“.

За огласените СРС-та

Това са веществени доказателствени средства (ВДС), уточни той. „Това не е изключение, това е стил на поведение на тези структури, които аз ръководя“, категоричен беше главният прокурор. По думите му в обществото трябва да има и другата гледна точка: „Ние заставаме с имената си и заставаме зад определени тези. Дали сме прави, или не сме – ще преценят българските граждани. Ние не се притесняваме от истината“, заяви Иван Гешев в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“.

Инициираните от президента дебати за промени в Конституцията не са ясни

„Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат“. Това каза пред БНР главният прокурор Иван Гешев и уточни, че според него президентската инициатива е на тема „има някакъв проблем, намерете го“. Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с „изтърканите политически клишета“, че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев за обвинител номер едно в страната.

За SMS-а от президентството

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: „Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията“ и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

Иван Гешев отбеляза, че съобщението е било любезно и добави: „С мен всички са любезни напоследък„.

Политически играч ли е прокуратурата

„Ние не съобразяваме действията си с политическия контекст – кой ще е доволен и кой – не. … Аз съзнавам, че действията на прокуратурата имат политически последствия“, коментира главният прокурор Иван Гешев и добави:

„Фактът, че вицепремиер (Красимир Каракачанов – бел.ред.) казва, че сме извършили политическо убийство, т.е. не е особено щастлив от действията на прокуратурата по задържането под стража на министър от неговата квота (министърът на екологията Нено Димов, който подаде оставка след задържането му – бел.ред.); фактът, че Корнелия Нинова каза в декларация в Народното събрание, че пак прокуратурата е виновна; фактът, че милиардери се крият и са недоволни как ги репресира и колко страшна е прокуратурата. Това означава едно – ние си вършим работата“.

На въпрос дали очаква да получи обаждане да не „удря“ по някого, Гешев отговори:

„Не вярвам да има такива самоубийци“.

За Васил Божков и парите от лотарийните игри

Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия, каза главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че обвинението ще направи всичко възможно да върне в България бизнесмена Васил Божков. До момента той има седем повдигнати обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

„Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства – ще направим всичко възможно да си го приберем“, категоричен беше Гешев. Той даде пример, че българските служби намериха Арабаджиеви в Испания, както и Баневи: „И си ги прибрахме“, каза отново главният прокурор.

Цветан Василев е безпрецедентен случай

„Няма такъв случай в историята на Европа. Няма такъв случай! Да няма решение. Кажете, че няма да го екстрадирате или ще го екстрадираме. Няма решение. Това означава, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия. Аз знам какви сили седят и знам защо седят. И за всеки не е трудно да предположи и аз го казах“. Той уточни, че прокуратурата показва какъв е проблемът, а „дали българската държава и политици, дали сръбската държава и чуждите интереси, които седят в сръбската държава, ще съобразят това нещо, не мога да Ви кажа“.