Евродепутатът от ЕНП Ева Майдел: „В голямата си част негативните реакции срещу еврото се дължат на липсата на достатъчно информация“

ТОП новина

Европейската комисия приветстваме желанието на България да се присъедини към еврозоната

България ще премине от левове към евро от 1 януари 2022 г. в най-оптимистичния вариант. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на граждански диалог, организиран от представителството на Еврокомисията у нас, на което специален гост беше заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис. Това съобщи БНТ.

Снимка Интернет

Два основни въпроса вълнуваха хората на днешната среща със зам. – председателя на Еврокомисията и с нашия финансов министър – ще се вдигнат ли цените, след като приемем еврото, и какво ще се случи с доходите ни? Министър Горанов беше категоричен – негативните реакции срещу еврото не са подчинени на икономическата логика.

Примери от последно присъединили се държави показват, че подобни ценови изменения, дори и да ги има, не са свързани толкова със смяната на валутата, колкото с ускорените темпове на конвергенция по отношение на доходите, каза министър Горанов. Той припомни силната връзка между лев и евро в условията на валутен борд, в който се намираме от 20 години.

Според зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис страната ни не само няма да загуби от приемането на еврото, но и ще спечели, а с това и българите.

„От страна на Европейската комисия ние приветстваме желанието на България да се присъедини към Еврозоната и към Валутния механизъм като първа стъпка – каза Домбровскис. – Смятам, че членството на страната ви в Еврозоната ще има много предимства за икономиката ви – ще доведе до намаляване на лихвените проценти, понижаване на транзакционните разходи, прозрачност на цените и таксите, както и ще улесни движението на гражданите и бизнеса. Освен това ще направи България по-атрактивна за инвеститорите.“

Евродепутатът от ЕНП Ева Майдел коментира, че в голямата си част негативните реакции срещу еврото се дължат на липсата на достатъчно информация. Тя обясни, че преди една година девет от десет българи не са били добре информирани за това какво ни очаква, ако станем член на Еврозоната, какви са ползите от нея и това е довело до фалшиви новини и дезинформация, които много по-лесно достигнат до българските граждани.

Според данните, изнесени от Ева Майдел, след влизането в Еврозоната българите, които живеят в чужбина и пращат пари на роднините си тук, ще спестяват годишно общо 1 млрд. лева от банкови такси.

 

Източник: https://priorities.bg/minavame-kam-evro-ot-1-januari-2022-g-v-naj-optimistichnija-variant/