Войник застреля най-малко 20 души в Тайланд

Европа и Светът

Мъжът, който взе заложници в търговски център в тайландския град Накхон Рачасима, е успял да избяга от сградата след престрелка с полицията, съобщиха информационните агенции. Изстрели от автоматично оръжие се чували откъм многоетажния паркинг. Нападателят е военнослужещ, който според полицията, бил разгневен във връзка със спор за земя. В социалните медии нападатeлят отправил и неясни обвинения в корупция, предаде Ройтерс.

След като заструля няколко души на произволни места в града, включително военни в базата си, той нахлу в местен мол и откри огън с автоматично оръжие по клиентите. Жертви на стрелец станаха най-малко 20 души, а ренените са над 30 – десетина от които са в критично състояние.

По-рано полицейски и военни специални сили влязоха в търговския център, за да помогнат на намиращите се вътре стотици хора да избягат, заяви говорител на тайландското министерство на отбраната.

Същевременно в сайта на посолството на Русия в Тайланд се казва, че няма загинали и пострадали чужденци в търговския център, предаде ТАСС.

32-годишният ефрейтор първо застрелял своя командир и двама войници във военна база, след което избягал с автомобил.

По пътя стрелял безразборно по минувачи с откраднато от базата оръжие. После влязъл в търговски център и открил огън по клиентите.

Нападателят бе идентифициран като Джакрапант Тхома, който по-рано през деня написал в акаунта си във Фейсбук, че „Смъртта е неизбежна за всеки“ и пуснал снимка на маскиран мъж с оръжие, вероятно негова.

Войникът открил огън на няколко места в града, който се намира на над 250 км от столицата Банкок.

Говорител на военното министерство заяви пред Би Би Си, че нападателят атакувал своя командир, преди да открадне оръжие и боеприпаси от оръжеен склад в базата. Той откраднал военна кола, с която се придвижил към центъра на града, където открил огън в района на будистки храм, а след това и в мола.

Стрелецът предавал на живо по Фейсбук своята операция, но впоследствие страницата му била блокирана.

Подобни кръвопролития са рядкост в Тайланд с изключение на най-южните райони, където от десетилетия оперират бунтовници.