Усложнена зимна обстановка, общини обявиха бедствено положение

ВАЖНО

Бедствено положение заради спрения ток и блокираните пътища действа в общините Кубрат и Самуил, както и в Белене.

Община Брацигово обяви частично бедствено положение. Причината е липса на достъп до село Равногор. Има блокирани хора и в курорта Атолука, каза кметът на община Брацигово Надежда Казакова.

„Вътре в селото обаче в момента чисти един багер, но няма достъп още до всички улици. Има доста сняг. На места, където е навявало, има и над два метра, така, че затова обявихме бедственото положение днес, тъй като ни трябва верижна техника, която да осигури освобождаването на улиците вътре в селото, достъпът до Атопука – това е курорт извън Равногор, и другия курорт, който е, в село Розово – Розовски вриз. Говорили сме и с „Асарел Медет“, и с горските стопанства тук в Пещера, Батак. В контакт сме с всички“, добави кметът.

Заради бедственото положение в Белене и факта, че второ денонощие десетки села са без ток и вода в Плевенска област, а и не работят и клетките на мобилните оператори, спешни мерки предприе и областният управител Мирослав Петров.

„Има скъсан 20-киловолтов далекопровод. ЧЕЗ не може да се оправи с този проблем, тъй като е паднал стълба. Кметът на Белене е обявил бедствено положение, в резултат на което искам от министъра на отбраната тежка техника, която да вдигне този стълб и да се опънат жиците. Поетапно се възстановяват във всичките тези места, но в района Белене-Никопол това е основния проблем – скъсан далекопровод. Чакам всеки момент да се включи тежка техника на армията“.

„Продължава бедственото положение в Община Самуил, област Разград“, коментира за Радио Шумен кметът Джевдет Азис. Все още са непроходими пътищата към селата Голям извор, Кривица и Хума. Без ток са някои улици в Самуил, както и селата Голям извор и Кривица.

И в Община Кубрат остава в сила бедственото положение, заяви кметът Алкин Неби. Пътищата на територията на общината са разчистени, снегопочистването в населените места продължава. В село Точилари няма вода. В Медовене няма ток и вода.  В части от Беловец няма електрозахранване. Осигурена е доставката на хляб и храни до всички селища в общината, добави Алкин Неби.

Над 100 населени места в страната са без ток, голяма част от тях и без вода. В близо 1500 училища няма занятия. Заради снежните навявания остава затворен проходът Шипка.