Увеличава се обемът на язовир „Студена“

В десетката

С 23 см се е увеличило нивото на язовир „Студена” през последните два дни. Обилният снеговалеж дава надежди, че в скоро време язовирът ще започне да се пълни с по-бързи темпове. Рязко е спаднал и броят на авариите по водопроводната мрежа, съобщи и. д. управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

Водният обем на язовира е 3,464 млн. куб. м. при капацитет от над 25 млн. куб. м. „С 1 милион кубика сме над мъртвия обем“, отбеляза Иванов.

Към днешна дата притокът е 669 л/сек. при разход 204 л/сек. Снегът беше посрещнат с радост от перничани, които от 18 ноември са на воден режим.

Във водосбора на язовир „Студена” е навалял доста сняг и очакваното след няколко дни затопляне може да увеличи още повече притока.

Другата добра новина е, че авариите са сведени до минимум и през последните дни по отстраняването им работят само екипи на местното дружество, заяви Борислав Иванов.

Очаква се тази вечер да бъде възстановено водоподаването на бл. № 3 на улица „Бучински път”, където бе установено наличие на бактерии.

Водата вече е годна за пиене, съобщиха от местната здравна инспекция.

Това сочат резултатите от повторните проби, взети след подмяната на участък от водопровода с дължина 40 метра. Тръбите са промити, направена е и дезинфекция.

Лабораторният анализ показва, че водата отговаря на изискванията на изискванията на Наредба №9. Над нормата е само съдържанието на манган.

На проведеното днес общо събрание на акционерите на ВиК е взето решение за обявяването на конкурс за избор на управител. Съгласно законовите изисквания, конкурсната процедура трябва да бъде проведена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.