Съдийската колегия на ВСС ще иска информация за Андон Миталов от посолството на САЩ

ТОП новина

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще иска информация от посолството на Съединените щати у нас с какво разполага Държавният департамент срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

Вчера държавният секретар Майк Помпейо обяви, че на българския магистрат е наложена забрана да влиза в САЩ заради корупция. Как реагираха съдебните институции на това.

Освен информация от американските власти – какво имат за Миталов, съдебните кадровици искат информация за евентуални дела и проверки срещу магистрата от главния прокурор и Антикорупционната комисия.

Ще се пита и Съдебният инспекторат, който малко преди извънредното заседание на Съдийската колегия обяви, че няма основание за образуване на проверка срещу Андон Миталов заради решението му в края на октомври да разреши на разследвания за шпионаж Николай Малинов да пътува за пет дни до Русия.

Ключовата информация, която обаче очакват съдебните кадровици, е тази от Държавния департамент на САЩ, стана ясно от думите на председателя на ВКС Лозан Панов.

„Би трябвало да се образува производство, ако има данни за престъпление. Не се съмнявам, че изявленията на Държавния департамент са подкрепени с такава информация. Тя трябва да достигне до българските компетентни органи, които да свършат своята работа“, каза той.

Днес председателят на Специализирания наказателен съд, където правораздава Андон Миталов – Мариета Райкова, каза, че той се ползва с много добро име и изявлението на Майк Помпейо е разочарование за всички.

Миталов от днес е в болнични. Засега няма причини той да бъде отстраняван от работа, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев.