Мажоритарният собственик на ПФК Левски е задържан в ОАЕ заедно с Васил Божков

Спорт

Мажоритарният собственик на ПФК Левски Георги Попов е задържан в Обединените арабски емирства заедно с бизнесмена Васил Божков.

Властите в емирствата са изпратили официално потвърждение до българските власти и за ареста на Попов.

Георги Попов е притежател на близо 85% от акциите на ФК „Левски“ и беше обявен за издирване.

Във Варна главният прокурор Иван Гешев потвърди, че издирваният бизнесмен Васил Божков е задържан в ОАЕ и заяви, че се изготвят необходимите документи за екстрадицията:

„Прокуратурата в срок ще се изпълни своите задължения. Ще изпрати необходимата документация, както ги изпрати за г-н Цветан Василев, както ги изпрати за г-н Банев, както ги изпрати за г-н Арабаджиев, който ние намерихме в Испания, както намерихме г-н Желязков и беше задържан в Турция… Няма никаква избирателност. Единственият критерий е дали имаме събрани доказателства. На българската прокуратура и на българските служби беше ясно господин Божков кога заминава, но към онзи момент, нямахме доказателства, за да осъществим това, което направихме – а именно привличане в качеството на обвиняем“.

Главният прокурор уточни пред журналисти, че Румен Радев не се разследва в момента:.

„Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от Конституцията, и аз питам Конституционния съд. Какво трябваше да направя с това дело? Да го изтрия? Да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин – да сезирам КС“, каза Гешев.

„Няма лично отношение и не водят се лични битки, а битката е за спазване на закона. Защитни тези може да има всякакви от хората, които евентуално са нарушили закона“, каза още той.