Евакуираните от Китай български студенти ще бъдат прибрани в България

На доктор

Тази вечер се очаква от Франция да се завърнат двете български студентки, които напуснаха китайския град Ухан заради разпространението на новия коронавирус.

Те пристигнаха в Южна Франция малко след 15,30 часа българско време с френски самолет в рамките на общоевропейска операция, при която бяха транспортирани 250 европейски граждани

Веднага след пристигането им във Франция бе създадена организация да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от екип от Военно-медицинска академия.

Те ще останат във ВМА под карантина за 14 дни.

Очаква се утре рано сутринта медиците от ВМА да дадат информация за състоянието им на брифинг в лечебното заведение.

Френският министър на външните работи Жан- Ив льо Дриан уточни, че в рамките на операцията във Франция са пристигнали граждани от 30 страни .

В събота правителството обяви четвърта от общо пет степени на опасност заради коронавируса, което означава предупреждение за преустановяване на пътуванията в Китай (освен при крайна необходимост). Всички граждани, които се връщат от Китай или държава, където има коронавирус, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина. На летищата ще бъдат монтирани термокамери, които да проверяват състоянието, а при явни симптоми хората ще бъдат транспортирани до лечебните заведения, подготвени за прием на заразени пациенти.

През изминалата нощ СЗО съобщи, че е регистриран и първият случай на смърт, причинена от коронавируса извън Китай. Това се е случило във Филипините, където е починал 44-годишен мъж от Ухан. Починалият е един от двамата пациенти на територията на Филипините, за който беше потвърдено, че е заразен. Смъртта му е настъпила късно на 1 февруари.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Експертите установиха причинителя на заболяването – коронавирусът 2019-nCoV.

СЗО квалифицира случващото се като глобална заплаха за общественото здраве с международно значение Според последните данни общият брой на заразените в Китай достигна 14 370 души, 304 починаха, 328 бяха изписани от болници.

Броят на заразените извън Китай надхвърли сто души.