Любомир Стефанов: Жестът на Гешев към Радев е дрънкане на пистолет в кобура

Политика

„Би било много жалко, ако мъже, оглавяващи едни от най-важните институции в България за обществения интерес, се занимават да водят политическа война помежду си.“ Това каза в предаването „Преди всички“ Любомир Стефанов, политолог и университетски преподавател.

„На мен не ми става ясно какво е това, защо сега и как така. По-скоро е политически жест, колкото и да не прилича на главния прокурор да прави такива, тъй като той би трябвало да бъде също като президента – надпартийна и аполитична фигура.“

Стефанов оприличи „тези първи жестове“ на новия главен прокурор на „тропане по масата или по-скоро обикаляне на територията и дрънкане с пистолета в кобура – да видим, че има нов шериф в града, да обясним, че законът и правилата може би имат нов пазител и той сериозно възнамерява да изпълнява задълженията си.“

Има ли вероятност случващото се между прокуратурата и президентството да е опит за разсейване на вниманието?

„Това би било жалко и твърде евтин, бутафорен опит за отклоняване на общественото внимание. Всеки от нас, поради естеството на факта, че сме 21 век и имаме достъп до повече от един, десетки комуникационни канали, информационни – виждаме реалната картина в страната и такива официозни политически димки като че ли оставят единствено горчив вкус в устата. Опит за замазване на положението и хвърляне на прах в очите“, коментира Любомир Стефанов.

„Това, което разбирам аз и всеки здравомислещ българин, е – пределно ясно е какво е измяна и какво е акт в нарушение на Конституцията“, допълни политологът, според когото питането на главния прокурор, отправено към Конституционния съд, е „безпочвено и излишно“.

Стефанов посочи, че има „съмнения за нагласена работа“, а „информацията като че ли излиза отзад напред“.

„И оттук нататък всякакви отклонения във въпроса има ли импийчмънт или няма, според мен са вече прегряване на нещата и минаване на абсолютно друго ниво“, изтъкна Любомир Стефанов.

Той коментира и тезата, че действията на главния прокурор Иван Гешев по-скоро ще увеличат популярността на президента Румен Радев и подкрепата за него.

Следващите президентски избори са на доволно далечно отстояние от настоящия момент. Силно се съмнявам главният прокурор да не си дава сметка каква услуга прави на президента – онази българска приказка за изписването на вежди и изваждането на очи. Не смятам, че целта му е тази. Може би има някоя, която на нас ни остава неясна.“