Съдът казва в понеделник дали касира вота за кмет на София

ТОП новина

Административен съд София-град ще се произнесе в понеделник по искането на Мая Манолова за касиране на изборите за кмет на София. Тя загуби на балотаж от Йорданка Фандъкова от ГЕРБ с около 20 000 гласа и след това поиска анулиране на вота, като обяви, че е имало драстични нарушения в преброяването, както и купени гласове.

Според Мая Манолова купените гласове и фалшифицираните протоколи надхвърлят 20-те хиляди гласа, с които загуби от Фандъкова на балотажа и това е повод съдът да постанови ново отваряне на чувалите и броене на гласовете в малко над 400 секционни комисии.

Съдът обаче за пореден път отказа, тъй като след анализ на 1612 протокола на СИК се установява липса на възражения на членовете на комисиите по отношение на начина на преброяване на гласовете. Множеството жалби не касаят протоколите на СИК и начина на отразяване на резултатите от вота, прие съдът.

Така той даде ход на делото по същество, определи три дни срок на страните да внесат писмени жалби и обяви, че в понеделник ще излезе с решение.

След заседанието Мая Манолова коментира:

„Доказахме, че нашите твърдения за многобройни съществени нарушения по отношение на изготвянето на избирателните списъци, на секционните протоколи, на недействителните бюлетини, са основателни. Даже простата аритметика показва, че нарушенията, които сме посочили, надхвърлят разликата между двамата кандидати“.

По думите ѝ „не е вярно“, че няма възражения и бележки по отношения на протоколите.

„Има възражения и бележки, правени в протоколи. Има и 30 жалби, които от моя щаб в изборния ден сме изпратили до ЦИК, до ОИК, до МВР, до прокуратурата, до всички надлежни органи“, каза тя.

„За случаите, в които секционната избирателна комисия е подписала протокола, без да попълни резултатите на двамата кандидати, какви бележки очаквате да има? Ние представихме протоколи без фабрични номера, представихме протоколи, които се разминават с резултата, който в момента може да бъде проверен на сайта на ОИК и на ЦИК. Как те да възразят, като те са отразили един резултат, а в крайна сметка това, което може да се види сега на ЦИК, показва плюс 100 гласа за другия кандидат“, каза Мая Манолова.

Тя внесе 14 тома доказателства за нарушения и настоява за повторно броене на бюлетините в столицата. Тя твърди, че има поне 7000 недействителни бюлетини, 7000 дописани граждани в списъците и 7000 души купен ромски вот, сборът от които е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София. Освен това според нея 408 протокола са коригирани повече от веднъж.