Започва данъчната кампания

ВАЖНО

До края на март можем да използваме 5% отстъпка от данъка за довнасяне, обяви Боряна Георгиева, която отговаря за данъчната кампания в Националната агенция за приходите.

Кампанията започва официално от днес, а от март ще можем да използваме услугата за предварително попълнена електронно данъчна декларация. Тя ще може да се коригира от всеки данъкоплатец, а отговорността за данните в нея ще се носи персонално от него. Данъчната кампания продължава до края на април.

Данните за доходите ни от заплата и хонорари ще се подават автоматично от платците им до 28 февруари, а от началото на март ще фигурират в предварително попълнената ни данъчна декларация. Достъп до нея ще имаме чрез персонален идентификационен код, където ще може да нанесем нужните корекции, обясни Боряна Георгиева от приходната агенция:

„Доход, за който НАП няма информация, например доходи от наеми между физически лица, независимо че това не е заредено в предварително попълнената декларация – физическото лице следва да попълни тези данни и да подаде в този вид декларацията си“.

Доходите от наем на фирми фигурират при НАП и ще бъдат заредени автоматично в декларацията. Служебните бележки и документи от ТЕЛК няма да се прилагат към формуляра, защото също пристигат по служебен път.

Ако искаме да използваме облекчения, каквито има за ипотека на млади семейства, за допълнително доброволно пенсионно и здравно осигуряване или застраховка „Живот“, ще трябва да представим и доказателство за правото си.

Относно сигурността на данните говорителят на НАП Росен Бъчваров отправи препоръки.

„До 17 февруари ние препоръчваме на всички наши потребители на електронни услуги, независимо дали става дума за физически или юридически лица, да актуализират браузърите си до последната версия на тези браузъри, в която има вградена допълнителна сигурност, защото след 17 февруари електронните услуги на НАП ще изискват тези вградени сертификати“.

От приходната агенция наблюдават засилено търсене на персонални идентификационни кодове. Ако вече имаме такъв, може да сменим паролата си и електронно, без да е необходимо посещение на офис на НАП.

Данъчната кампания приключва на 30 април. Очаква се да бъдат подадени около 600 000 декларации, две трети от които – по интернет.