Гърция затваря пунктовете на границата с България за камиони заради времето

ВАЖНО

Полицията в Гърция препоръча да се пътува само в краен случай заради очакваната сложна метеорологична обстановка.

Заради силните ветрове спряха фериботите и корабите в Егейско море. В цялата страна беше наложено ограничение за товарни автомобили над 1,5 тона.

Циклонът завладя Северна и Централна Гърция. Силният дъжд постепенно преминава в сняг с риск за заледяване на пътищата.

Започнаха снеговалежи и в ниските части на страната. В сила е забраната за движение на товарни автомобили, за да се улесни трафика на леките коли. Затворени са всички сухопътни гранични пунктове за влизане на тирове. Пътна полиция е с увеличени екипи по контрол. Не допускат коли без вериги в рискови и заледени участъци на пътя.

Прекъснати се фериботните връзки към островите в Егейско море, където силата на вятъра достигна 10 пункта по скалата на Бофорт.

Според прогнозите се очаква и утре да е усложнена метеорологичната и пътната обстановка в цяла Гърция. Всички сили на пожарната, полицията и Гражданска защита са в пълна готовност да реагират.

Въпреки че утре е празник и неработен ден в Гърция, полицията приканва да се пътува само в случей на крайна необходимост.

От тази сутрин до полунощ във вторник е в сила забрана за влизане в страната и за движение по пътищата на товарни автомобили над 1,5 т. заради очаквания студен фронт. Аварийните служби са в готовност за реакция, а пристанищните власти съобщиха, че при силни морски бури отново ще се прекрати движението на плавателни съдове.

Всички леки автомобили, които не са оборудвани със специални гуми за зимни условия, трябва да са снабдени с вериги. Забранява се също движението в аварийната лента. Полицейски екипи ще проверяват денонощно трафика на леките автомобили.

Забраната е в сила до полунощ във вторник.

През последното денонощие студеният фронт навлиза в Северна Гърция и постепенно ще обхване цялата страна. Очакват се много ниски температури, сняг и в райони с ниска надморска височина, а на места дъжд и градушка.

Трафикът за леки автомобили на българо-гръцките гранични пунктове е нормален, съобщават от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“

Нe се пропускат автомобили с товароносимост над 1,5 тона през шестте пункта на границата с България. 

ТИР-овете изчакват на паркинг на ГКПП „Кулата-Промахон“, ГКПП „Илинден-Ексохи“, ГКПП „Капитан Петко Войвода-Орменион“, ГКПП „Златоград-Термес“, ГКПП „Маказа“ и ГКПП „Ивайловград“.